Na predlog brezoviškega župana Metoda Ropreta je namreč občinski odbor za družbene dejavnosti in socialno varstvo na seji občinskega sveta že obravnaval nastalo situacijo, dokončno odločitev pa naj bi sprejeli prihodnji teden. Ropret je povedal, da se na vsak način poskušajo angažirati, da bi starše v tej zgodbi zaščitili. "Čeprav občina ni dala Rekićevi nobene koncesije - gre namreč za povsem privatno iniciativo - skušamo staršem pomagati, da bi dobili denar nazaj. V stikih smo tudi s policijo, z Rekićevo pa nam doslej ni uspelo vzpostaviti korespondence," je razložil župan.

Na Brezovici nimajo nadomestnih rešitev

Poročali smo že, da je 1. septembra v stavbi krajevne skupnosti Notranje Gorice svoja vrata odprl zasebni vrtec Sončki, a jih je že po enem tednu tudi zaprl. Starši so od vsega začetka jamrali, da so prostori neustrezni, nezavarovani in umazani, zato so nekaj malčkov izpisali. Zaradi premajhnega števila prijav naj bi potem Rekićeva vrtec ukinila. Obrazložila je, da so starši z "množičnim" izpisom malčkov onemogočili poslovanje zasebnega varstva, zato jim tudi akontacij v višini 150 evrov ne bo vrnila.

Še večji problem kot nevrnjen denar pa je za starše to, da so njihovi otroci na začetku šolskega leta ostali brez varstva. Na Brezovici, kjer je po uradnih podatkih ostalo brez varstva 179 otrok, drugih rešitev trenutno nimajo na voljo. "Na občini smo se zaradi kroničnega pomanjkanja prostora za najmlajše že spomladi angažirali in podjetnici pomagali z iskanjem primernih prostorov. Na koncu smo jih po vseh zapletih tudi našli v zadružnem domu v Notranjih Goricah. Nihče ni pomislil, da se lahko zgodi kaj takega, še posebno ne, ker je vse skupaj zastavila zelo na široko s podobnim varstvom v Postojni in drugod, zdaj pa se kaže povsod enaka zgodba. To je katastrofa," je povedal Ropret in dodal, da Rekićeva tudi občini ni plačala najemnine.

Na Brezovici se sicer trenutno ukvarjajo z odkupom zemljišč za postavitev povsem novega vrtca v Notranjih Goricah, vendar ta otrokom še nekaj časa ne bo na voljo. Že nekajkrat so poskušali težave na kratki rok razrešiti tudi s podelitvijo koncesij zasebnikom, vendar se po besedah Ropreta na razpis nikoli nihče ni javil.

V Postojni staršem priskočila na pomoč občina

Podobna zgodba, v katero je vpletenih še več staršev in otrok kot na Brezovici, se odvija tudi v Postojni in Ljubljani. V Postojni je v začetku prejšnjega tedna brez varstva dobesedno čez noč ostalo okoli 60 otrok, ki so bili vključeni v tri enote dnevnega varstva otrok Sončki. Rekićeva ga je odprla maja in nato predčasno zaprla. Izigrani starši, ki so vnaprej vplačali varščino, so zaradi suma goljufije proti Rekićevi podali ovadbo. Po besedah Janeza Mandeljca, enega od staršev, so namreč posumili, da se je Rekićeva želela zgolj okoristiti z varščino in da "je ni vodila želja po zagotovitvi varstva za otroke, ki so ostali pred vrati javnega vrtca, pač pa lastne koristi". Mandeljc je povedal, da vplačane akontacije postojnski starši, razen dveh, še niso dobili vrnjene in se bojijo, da je kmalu tudi ne bodo, če jo sploh bodo. Sam je ostal brez 440 evrov.

Pri iskanju nadomestnih prostorov za varstvo otrok je staršem na pomoč priskočila občina Postojna. Za zdaj jim je ponudila prostore v Hruševju in na Velikem Ubeljskem, ki bi jih ustrezno uredili, varstvo pa bi izvajale vzgojiteljice iz varstva Sončki, s katerimi so bili starši sicer zelo zadovoljni. "Zame osebno bo vsaka rešitev dobrodošla. Nekateri starši, ki nimajo dveh avtov ali jim služba tega ne omogoča, pa ne morejo voziti otrok v Hruševje ali na Veliko Ubeljsko, zato bomo z občino rešitve iskali tudi v Postojni ali vsaj bliže njej," je še povedal Mandeljc.

Oglasila se je tudi ena izmed nekdanjih zaposlenih, ki ne želi biti imenovana in trdi, da ji Rekićeva ni izplačala niti ene same plače, prispevkov. "Mislili smo, da je zadeva utečena in da dobro funkcionira. Potem se je pa izkazalo pri opremi igralnic, pri njeni predstavi, kako poteka delo z otroki, da nima niti najmanjšega pojma," razlaga ena izmed nekdanjih zaposlenih.

V Ljubljani je Neira, takrat še pod priimkom Mikić, leta 2011 prav tako odprla s. p. Liin gaj, v sklopu katerega naj bi varovala otroke. Toda enako kot v Postojni in na Brezovici je staršem zaračunala akontacijo za varstvo, ki je po predčasnem zaprtju vrtca ni vrnila. "Za svojega sina sem iskala zasebno varstvo v Ljubljani za začetek leta 2012 in našla varstvo Liin gaj. Vnaprej sem vplačala 390 evrov kot rezervacijo za mesto in po približno enem mesecu prejela pismo, da je varstvo zaprto in da naj javim svoj TRR za vračilo denarja. Takoj sem klicala na mobitel, a ta številka ni več obstajala. Prav tako je bila izbrisana spletna stran tega varstva, elektronsko pošto pa je zavračalo. Našla sem še en naslov, ji ponovno poslala zahtevo o takojšnjem vračilu denarja. Sledilo je dolgo obdobje komuniciranja prek elektronske pošte, vseskozi je zagotavljala, da bo denar vrnjen ali celo, da je že bil vrnjen in da mora biti napaka nekje na moji banki. Nazadnje sem opustila dopisovanje, saj denarja ni bilo, in vse skupaj prijavila policiji," pripoveduje mamica, ki se je z varstvom Rekićeve opekla v Ljubljani. A zanjo se je zgodba dobro končala, saj je po letu dni denar kljub vsemu nepričakovano dobila vrnjen - in to prav v obdobju, ko je Rekićeva odpirala varstvo v Postojni. Prav zato mnogi menijo, da je z akontacijami, ki jih je pobrala v Postojni, poplačala dolgove staršem, ki jih je pustila v Ljubljani.

Ljubljanski policisti so doslej obravnavali dva primera suma kaznivega dejanja, ki sta se zgodila na podoben način. V enem izmed teh so starši otroka oktobra 2011 vpisali v varstvo in plačali akontacijo, novembra pa prejeli obvestilo, da je varstvo odpovedano in da bodo prejeli vračilo vplačanega avansa, kar pa se ni zgodilo. Po naših neuradnih informacijah gre za starše, ki so vpisali otroka v varstvo Liin gaj. Ob tem na policiji pozivajo vse preostale starše, ki so imeli podobne izkušnje, da se z razpoložljivo dokumentacijo zglasijo na najbližji policijski postaji.