Sam si tlakuje pot v poraz

Gornji stavki bodo ostali vklesani v zgodovino ameriških predsedniških volitev 2012. Sedemnajstega maja jih je med srečanjem, ki je donatorje stalo 50.000 dolarjev na osebo, izrekel Mitt Romney, takrat še nepotrjeni republikanski predsedniški kandidat. Srečanje je potekalo za zaprtimi vrati, z livriranimi natakarji, med žvenketanjem dragega porcelana in srebrnega pribora. Romney je pred mizo povabljencev s težkimi žepi izza majhnega podija odgovarjal na vprašanja svojih političnih naložbenikov. Ves dogodek je bil posnet. Na majhni servirni mizici, s katere so natakarji odnašali rdeče vino v dekanterjih, je nekdo pustil teči videokamero pametnega telefona. Gesta je bila zrežirana. Kamera je bila usmerjena v glavnega govorca, Mitta Romneyja, ki naj bi bil zaradi izrečenega že obsojen na volilni poraz.

Tako namreč ocenjujejo nekateri opazovalci, ki trdijo, da bo razkritje tajnega posnetka negativno vplivalo na Romneyjeve volilce. Žalitve političnih nasprotnikov pred bogatim občinstvom, kateremu želiš iz žepa izpuliti množico dolarjev, so eno, slišati jih po vseh medijskih kanalih pa je nekaj povsem drugega. Romney je polovico Amerike razglasil za brezdelneže in lenobe, za od države vzdrževane klošarje, za prosjake, ki ne znajo zaslužiti niti enega penija, medtem ko preostali del Amerike gara od jutra do večera. Posredno, a zelo nepremišljeno je pozval ta sloj, naj voli za Obamo.

Videoposnetek je seveda odjeknil kot bomba. Njegovo prvo, krajšo različico, v kateri Romney razlaga svojo volilno strategijo, si je prvega dne na spletu ogledalo dva milijona ljudi. O njem so poročale vse televizijske mreže, blogerji so si dali duška. Volilni štab predsednika Obame je z veliko slastjo skočil na dogodek in medije zasipal z mnenji užaljenih ljudi.

Nato so prišle na vrsto kirurško natančne analize Romneyjevih zavajanj. Res je, da 47 odstotkov ameriških davkoplačevalcev lani ni plačalo zveznega davka na dohodek, toda to ne pomeni, da ne plačujejo drugih davkov in pristojbin. Dohodnine ne plačujejo, ker so njihovi dohodki prenizki, ker so v pokoju, ker so vojni invalidi, bivši državni uslužbenci ali pa študentje. Med mnogimi, ki lani niso plačali dohodnine, je tudi premožni srednji sloj in precejšnje število bogatašev. Ne nazadnje je, zaradi narave ameriškega davčnega sistema, tudi Romney od svojega lanskoletnega 40-milijonskega zaslužka plačal zgolj 14 odstotkov davkov. Manj, kot jih plačuje, recimo, učiteljica v srednji šoli. Romney pa je med srečanjem z bogatimi donatorji poskušal volilce razdeliti na njegove garače in Obamove brezdelne žicarje države. Toda kot je pokazala analiza zavajajočega podatka, je kandidat za Belo hišo ustrelil čez celo deželo. V odzivih na objavljeni posnetek so se od Romneyjevih žaljivih izjav distancirali mnogi volilci in celo voditelji republikanske stranke. Romney je svoje izjave pojasnjeval s političnim stališčem, ki nasprotuje redistribuciji sredstev. Vztrajal je pri trditvi, da predsednik Obama jemlje denar tistim, ki so ga pošteno prislužili. Nekoliko pa je omilil obtožbe davkoplačevalcev, upravičenih do dohodnine. Toda škoda je bila storjena.

Poleg zaletave izjave ob napadu na ameriška diplomatska predstavništva je ožigosanje volilcev že druga Romneyjeva velika napaka v enem tednu. Tako velika, da se mnogi sprašujejo, ali se bo republikanski kandidat sploh še lahko pobral.