Tek in hoja za upanje

Europa Donna, Slovensko združenje za boj proti raku dojk, tudi letos organizira dogodek Tek in hoja za upanje, ki bo potekal v Ljubljani, Mariboru in Dolenjskih Toplicah. Dogodek je namenjen ozaveščanju o raku dojk, aktivnemu preživljanju prostega časa in veselemu druženju. Sredstva, ki jih zberejo s prispevki ljudi za udeležbo na teku in hoji, so porabili za posodabljanje medicinske opreme in pomoč bolnicam v stiski. Letos so se povezali z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje in bodo zbrani denar namenili otrokom iz socialno ogroženih družin. Letos bodo ljudje z udeležbo na teku in hoji v Ljubljani prispevali deset evrov, v Mariboru pet evrov, v Dolenjskih Toplicah pa bo prispevek prostovoljen.

V okviru teka in hoje v Ljubljani in Mariboru bodo organizirali tudi tek za osnovnošolske otroke, s katerim želijo opozoriti na dejstvo, da se skrb za zdrav način življenja začne že pri najmlajših.

V Ljubljani bo dogodek potekal v soboto, 29. septembra, pred Halo Tivoli z začetkom prijav ob 9. uri, vodenim ogrevanjem ob 10. uri in startom teka ob 11. uri, v Mariboru pa teden dni pozneje, 6. oktobra, v Mestnem parku Maribor, ob istih urah. V Dolenjskih Toplicah bo dogodek potekal v četrtek, 18. oktobra, ob 13. uri. Dogodek bo v vsakem vremenu, več o dogodku in prijave pa najdete na http://www.europadonna-zdruzenje.si/.

Dan odprtih vrat v obnovljeni lekarni URI Soča

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije Soča v sklopu obnovljene lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki odpira demonstracijski center s strokovnim svetovanjem. Namenjen je ljudem, ki so zaradi bolezni oziroma poškodb lažje ali težje gibalno ovirani oziroma si za lajšanje in izboljšanje svojega zdravstvenega stanja lahko pomagajo z medicinskimi pripomočki. Za pravilno izbiro in uporabo pripomočkov bodo v demonstracijskem centru ponudili svetovanje strokovnjaki URI Soča.

Slovesno odprtje Lekarne Soča bo v petek, 28. septembra, ob 11. uri na Linhartovi ulici 51 v Ljubljani. Ob tej priložnosti bo v lekarni in prodajalni z medicinskimi pripomočki Soča od 12. do 19. ure potekal dan odprtih vrat. Ogledali si boste lahko nove prostore in široko ponudbo medicinskotehničnih pripomočkov, ki lahko v primerih kratkotrajnih ali trajnejših gibalnih oviranosti bistveno olajšajo vsakodnevno življenje. Dogodek bo tudi športno obarvan. Pacienti URI Soča, ki so sodelovali na bolnišničnih olimpijskih igrah, se bodo pomerili v športnih aktivnostih s pravimi olimpijci - udeleženci olimpijskih iger in paraolimpijskih iger.

15. pohod žensk z rakom dojke na Triglav

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je letos že petnajstič organiziralo tradicionalni pohod žensk z rakom dojke na Triglav pod geslom Dober dan, življenje. Na Kredarico se je minuli četrtek podalo 66 udeležencev pohoda, najvišjo goro Slovenije je v spremstvu 20 reševalcev Gorske reševalne službe Slovenije in vodnikov Planinske zveze Slovenije osvojilo 38 bolnic z rakom dojke, osem pa jih bo prvikrat osvojilo najvišji vrh. Na pohod so se podale bolnice iz enajstih skupin za samopomoč z vseh koncev Slovenije, ki delujejo v programu organizirane samopomoči bolnic in bolnikov z rakom Pot k okrevanju. Med letom so se pripravljale na podvig in v skupinah širile veselje do pohodništva in izletov v naravo, krepile kondicijo in zavest o odgovornosti za lastno zdravje. Končni namen dejavnosti, vzpon na Triglav, postaja tako simbol in cilj tudi za zmago nad boleznijo in pot k okrevanju. 

Pohod na Triglav so omogočili Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij Amoena, Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna služba Slovenije in vodniki PZS.

Donacija reševalni postaji UKC Ljubljana

Na reševalni postaji UKC Ljubljana so od podjetja Voda Julijana prejeli ček v vrednosti 1000 evrov, ki so jim ga namenili za nadgradnjo obstoječih motorjev. Akcijo so v podjetju Julijana začeli junija, ko so cent od vsake prodane vode julijana namenili za nadgradnjo obstoječih motorjev, na izjemno zadovolj-stvo reševalcev pa se je podjetje odločilo akcijo nadaljevati tudi v prihodnje. Cent od vsake prodane vode bodo tako zbirali vse do konca letošnjega leta.

Z nadgradnjo motorjev bodo izboljšali dostopnost motoristov reševalcev. Vsebovala bo sistem, ki bo sestavljen iz navigacijske naprave, modema in operacijskega sistema, ki bo povezan z dispečerskim centrom na reševalni postaji UKC Ljubljana. Nadgradnja bo omogočila, da motorist reševalec sprejme intervencijo na navigacijsko napravo, si ogleda končno lokacijo in prebere tekstovno sporočilo, kaj se je na kraju nesreče zgodilo. lo