Nova raziskava, ki je bila objavljena v reviji Nature Communications, je pokazala, da so kače in kuščarji nekatere strupe ponovno povzele v telo in jih varno uporabile na drugih telesnih delih. Znanstveniki verjamejo, da bi ponovno povzeti strupi lahko vodili k vernim in učinkovitim zdravilom.

Raziskovalci so primerjali genski zapis kačjih in kuščarskih strupov, da bi ugotovili, kako so se razvili. Povedali so, da gre za nepričakovano dinamičen proces, med katerim se strup razvija z evolucijo, kasneje pa ga izkoristijo drugi telesni deli v drugačne namene.

Dr. Nicholas Casewell z liverpoolske šole za tropsko medicino je povedal, da strupi razvijajo mnoge različne funkcije, najverjetneje, da bi premagali razvijajočo se odpornost plena. "Kačja strupna žleza so očitno talilni lonec za razvoj novih funkcij molekul. Nekatere so povezane z ubijanjem plena, druge pa pričnejo služiti drugim nalogam v telesnem tkivu,“ je povedal. Casewell je prepričan, da je narava tako naredila levji delež naloge, s katero so bili soočeni znanstveniki, ki so želeli omiliti strupenost strupov in obdržati njihovo učinkovitost pri zdravljenju.