"Če kakšna opozicijska stranka misli drugače, ni treba sklicevati odbora oziroma delovnega telesa v državnem zboru, ampak ima po ustavi in poslovniku možnost, da vloži interpelacijo in se potem glasuje o njihovem predlogu. Se pravi, če kdo misli resno s tem, potem uporabi inštrumente, ki so za to na voljo. Drugače pa je to prepir okoli oslove sence," je dejal Janša na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu.

Člani odbora za notranje zadeve so na današnji nujni seji zavrnili predloge sklepov Pozitivne Slovenije glede domnevno spornega ravnanja notranjega ministra Vinka Gorenaka in domnevnega poseganja v avtonomnost policije. So pa potrdili sklep, ki ga je vložila koalicija, da obstaja primerna razmejitev med ministrstvom za notranje zadeve in policijo.

Sklic nujne seje je zahtevala Pozitivna Slovenija. Njen poslanec Roman Jakič je v današnji obrazložitvi spomnil na aretacijo novinarja Vladimirja Voduška in pisanje v medijih o morebitni Gorenakovi zamenjavi zaradi njegove neobveščenosti o tej preiskavi.

"Prihodnji tedni in meseci so ključni"

Janša je med današnjim obiskom vlade na Koroškem ocenil, da bodo trendi v povezavi z bonitetnimi ocenami države obrnjeni navzdol, vse dokler ta ne bo sprejela potrebnih ukrepov. "Zaradi tega so prihodnji tedni in meseci ključni," je dejal na novinarski konferenci v Slovenj Gradcu.

"Kar se tiče bonitetnih ocen in posledično cene našega zadolževanja in pribitkov na slovenske državne obveznice, se ta cena od septembra lanskega leta giblje med šestimi in sedmimi odstotki, in so razna dnevna nihanja. Ves ta čas je ta cena visoka oz. previsoka in otežuje normalno financiranje in reprogramiranje dolgov države na mednarodnih finančnih trgih in tudi sproža špekulacije glede morebitnega zaprosila za tujo pomoč," je povedal premier v odgovoru na novinarsko vprašanje, kako komentira najnovejše znižanje bonitetne ocene Slovenije.

"Vsi ti trendi bodo obrnjeni navzdol, vse dokler mi ne naredimo tistega, kar bi morali narediti že zdavnaj," je poudaril. "Vsi ti ukrepi, o katerih zdaj govorimo in jih bo državni zbor sprejemal v naslednjih tednih, so v seštevku tisto, kar bo Slovenijo potegnilo iz te nevarne cone in obrnilo te napovedi in te trende v pozitivno smer."

Časa ni veliko, stvari je treba urediti do konca leta

Ob tem je poudaril, da časa ni veliko. "Do konca leta je treba te stvari urediti."

Med načrtovanimi ukrepi je pokojninska reforma, za katero Janša pravi, da so se o njej usklajevali s sindikati že od spomladi. "Kolega minister Vizjak je številne rešitve, ki so zdaj predlagane v zakonu, prediskutiral s predstavniki mnogih sindikatov. Marsikaj se je poskušalo uskladiti, še preden so ta besedila zakona sploh nastala. Veliko rešitev je bilo neformalno ocenjenih kot tisti, ki so sprejemljiv kompromis."

Sindikati, delodajalci in vlada so danes v okviru pogajalske delovne skupine začeli formalna pogajanja o pokojninski reformi. "Od tega usklajevanja je odvisno, kakšna bo hitrost postopka in nenazadnje kakšni bodo signali, ki jih bomo dali s sprejemanjem teh sprememb. Sprejeti jih moramo, a signali bodo bistveno bolj pozitivni, če bomo usklajeni in če to ne bo pripeljalo do zahtev po različnih blokadah," je poudaril.

Bonitetna hiša Dun&Bradstreet (D&B) je danes znižala bonitetno oceno Slovenije, in sicer na DB3a. Kot razlog za znižanje v agenciji navajajo niz medsebojno povezanih likvidnostnih težav. Gospodarstvo je po oceni D&B še vedno obremenjeno z dolgovi, ki izhajajo predvsem iz investicij, nastalih pred krizo.