V Vesoljskem centru Johnson v Houstonu, kjer bo "prenočil", ga je pričakalo več sto ljudi, ki žalujejo, ker niso dobili v svojo zbirko nobenega od upokojenih raketoplanov. V Houstonu, kjer je legendarni nadzorni center za vesoljske misije, bodo imeli na ogled le kopijo raketoplana v naravni velikosti.

Endeavour bi moral proti Kaliforniji poleteti že v ponedeljek, vendar pa je slabo vreme pot prestavilo. Zgradili so ga leta 1991 v Kaliforniji za 1,7 milijarde dolarjev. V 20 letih je opravil 25 vesoljskih poletov, med katerimi je obiskal tudi rusko vesoljsko postajo Mir. Ime je dobil po ladji, ki ji je poveljeval slavni britanski pomorščak James Cook.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je vse tri delujoče raketoplane lani upokojila. Poleg Endeavourja je v muzeju končal najstarejši Discovery, ki je na ogled v nacionalnem muzeju Smithsonian nedaleč od prestolnice Washington. Atlantis pa bo ostal v vesoljskem centru Kennedy na Floridi.

Enterprise, ki ni nikoli poletel v vesolje, pa so iz Smithsoniana preselili v New York na letalonosilko Intrepid. V vesolje sta poletela še dva raketoplana, vendar je Challenger eksplodiral ob vzletu leta 1986, Columbia pa je razpadla ob povratku na zemljo leta 2003.

Nasa je raketoplane, ki so bili med drugim ključni za izgradnjo Mednarodne vesoljske postaje (ISS) v Zemljini krožnici, upokojila zaradi varčevanja in novih načrtov. Astronavti sedaj na ISS potujejo z ruskimi sojuzi, v prihodnje pa bodo tudi z raketami zasebnih podjetij. Nasa se medtem osredotoča na globlje raziskovanje vesolja in načrtuje človeški polet na asteroide ter na planet Mars.