"Gre torej za podtikanje, ki ne temelji na namerah ministrstva, kaj šele na odločitvah," poudarjajo na ministrstvu. Po njihovih ocenah zakon za uravnoteženje javnih financ univerzam tudi daje dodatne možnosti, ki niso bile v celoti izkoriščene.

Očitke in namigovanja o možnosti uvedbe šolnin je sicer sprožila predlagana novela zakona o visokem šolstvu, v kateri ministrstvo med drugim predvideva tudi ureditev transnacionalnega izobraževanja.

Visokošolski deležniki so prepričani, da bi vstop tujih visokošolskih ustanov v slovenski visokošolski prostor povzročil zanesljivo uvedbo šolnin tudi na javnih univerzah. Ker je bil po njihovem mnenju prekratek tudi rok za javno razpravo o noveli, so na vlado in DZ nedavno naslovili javni poziv, v katerem zahtevajo takojšen umik novele iz obravnave in začetek javne razprave o prihodnosti visokega šolstva. Strinjajo se sicer, da so določene zakonske spremembe na področju visokega šolstva nujne, a jih je treba doseči v soglasju.

Poleg tega pa je okoli 20 študentov v torek v DZ vložilo še peticijo proti noveli z do zdaj zbranimi 2000 podpisi. Podpisniki trdijo, da bi sprejetje novele škodovalo visokemu šolstvu. Z njimi se strinjajo tudi poslanci SD, ki so zato tudi zahtevali torkovo nujno sejo odbora DZ za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, a njihovi predlogi sklepov niso bili izglasovani.