Ker se je stari kolektivni dogovor v soboto ob polnoči iztekel, do novega pa lastnike in igralce trenutno ločuje še kar precej, je nastopil “lockout“, zaenkrat pa nihče ne upa napovedati, kako dolgo bo trajal. Konec septembra bi se morale v ligi NHL začeti pripravljalne tekme, sezona pa bi se morala začeti 11. oktobra, a skoraj zagotovo se bo oboje časovno precej zamaknilo.

Kje se je zalomilo?

Pogajanja o novem kolektivnem dogovoru med vodstvom lige in sindikatom igralcev so se začela 13. julija, ko so lastniki predstavili svoj prvi predlog. Ta je bil gladko zavrnjen s strani predstavnikov igralcev in sprti strani do danes nista kaj preveč napredovali pri pogajanjih.

Glavno jabolko spora tiči v razdelitvi prihodkov med lastniki in igralci ter v omejitvah glede plač hokejistov. Po dosedanjem dogovoru so igralci dobivali 57 odstotkov prihodkov, vodstvo lige pa v zadnji ponudbi predlaga, da bi igralcem sprva pripadlo 49 odstotkov, po šestih letih pa le še 47 odstotkov. Na drugi strani sindikat igralcev predlaga, da bi delež prihodkov hokejistov s sedanjih 57 v naslednjih treh letih padel na 52, v zadnjih dveh letih dogovora pa bi se povišal na 54.

Obe strani sta nasprotni ponudbi zavrnili in v nedeljo je nastopila prekinitev vseh dejavnosti v ligi NHL. Nekateri starejši igralci v ligi so že namignili, da je dogovor še daleč in da so celo pripravljeni odsedeti celotno sezono, drugačnih misli pa so njihovi mlajši kolegi, ki si bodo vsaj v prvih mesecih očitno primorani poiskati nove klube, najverjetneje v Evropi.

Ko so v ligi NHL zadnjič prekinili delovanje in razglasili "lockout", je odpadla celotna sezona 2004/05, takrat pa si je delo v Evropi v 19 različnih ligah poiskalo okrog 400 igralcev. Tudi tokrat lahko pričakujemo, da si bo velik del od 750 igralcev lige NHL poiskalo delo na stari celini. Slovenski as Anže Kopitar je ravno danes sporočil, da se je dogovoril za igranje v švedski drugi ligi pri moštvu Mora, kjer bo prvič v karieri združil moči z bratom Gašperjem, to pa je bil tudi glavni razlog njegove, morda nekoliko presenetljive odločitve, saj so ga mnogi pričakovali v kakšni od najmočnejših evropskih lig.

V NHL že četrti “lockout“

“Lockout“ je sicer ligo NHL prizadel četrtič v zadnjih 20 letih. Prvič je do nestrinjanja glede kolektivnega dogovora prišlo leta 1992, ko so igralci stavkali tik pred koncem sezone, a so hitro uspeli v svoji nameri. Od začetka stavke 1. aprila je minilo le 9 dni, ko so lastniki uslišali zahteve igralcev in prvi NHL “lockout“ je tako povzročil le nekajdnevno prestavitev zadnjih 30 tekem sezone 1991/92.

Drugič je do prekinitve dejavnosti v ligi NHL prišlo leta 1994, glavni razlog pa je bil podobno kot leta 2004 t.i. “salary cap“, ki so ga uvedli lastniki, igralci pa so mu močno nasprotovali. “Lockout“ je trajal več kot tri mesece, sezona pa se je zato začela šele januarja in se je prvič v zgodovini končala šele v maju. Odpadlo je skoraj polovico tekmovalnih dni, na koncu pa so klubi v rednem delu odigrali le 48 tekem, vsako moštvo pa je takrat igralo le tekme v svoji konferenci.

Kot že rečeno, je bil zadnji “lockout“ pred letošnjim v NHL pred osmimi leti, ko je odpadla celotna sezona 2004/05.

Lani je bila zaradi “lockouta“ skrajšana sezona v ligi NBA

“Lockout“ je stari znanec tudi drugih profesionalnih lig v severni Ameriki, kjer je v zadnjih letih kar nekajkrat prišlo do prekinitve dejavnosti v ligi NBA, lani pa tudi v ligi NFL.

Zaradi izostanka dogovora med lastniki in igralci je ligo NBA prekinitev vseh dejavnosti prvič zajela leta 1995, trajala pa je tri mesece preko poletja, tako da ni povzročila nobenih zamud in je bila sezona 1995/96 izpeljana po načrtih.

Precej hujše posledice je pustil “lockout“ leta 1998, ki je trajal več kot šest mesecev, sezona 1998/99 pa je bila skrajšana na 50 tekem. Podobno je bilo tudi lani, ko je petmesečna prekinitev vseh dejavnosti lansko sezono skrajšala z 82 na 66 tekem.

Tudi v ligi NFL je lani več kot tri mesece trajalo, da so se lastniki in igralci dogovorili o novi kolektivni pogodbi, a so še pravočasno dosegli dogovor, da sezona ni bila ogrožena.