Opozorilo glede glavobolov so na Nacionalnem inštitutu za zdravje in klinično odličnost vključili v vodič za zdravljenje glavobolov. Med drugim so priporočili tudi akupunkturo.

Glavoboli zaradi prekomernega uživanja zdravil so enaki kot migrenski ali navadni glavoboli, poroča BBC. Po neuradnih podatkih v Veliki Britaniji ocenjujejo, da za tovrstnimi težavami trpi od 1 do 2 odstotka ljudi, medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se delež giblje okoli 5 odstotkov.

Ob glavobolih mnogo ljudi najprej pomisli na protibolečinska zdravila, čeprav jim ta bolečino lahko le poslabšajo. "Vse skupaj se lahko konča v začaranem krogu, kjer imate glavobol in vzamete tableto, ki vam poslabša glavobol, zato vzamete še eno in tako naprej," je pojasnil profesor Martin Underwood z Warwick Medical School.

Kako protibolečinska zdravila vplivajo na možgane za enkrat še ni znano. Začetki začaranega kroga pa segajo v vsakodnevno napetost v glavi, ki jo nekateri občutijo. Glavoboli nato, predvsem pri tistih, ki jih zdravijo doma, postajajo vse hujši. Po ocenah nevrologa Manjita Matharuja naj bi eden izmed 50 Britancev prekomerno užival protibolečinska zdravila, kar pomeni okoli milijon ljudi.

Znanstveniki so še ugotovili, da so ljudje, ki so podedovali nagnjenost k migrenskim glavobolov, bolj občutljivi na prekomerno uporabo protibolečinskih zdravil.