Svoje nasprotovanje znižanju svet delavcev utemeljuje z navedbo, da v nobeni evropski državi v zadnjih letih ni bil znižan rtv-prispevek, navkljub težkim ekonomskim razmeram v svetu in EU.

Svet delavcev RTVS opozarja, da so "institucionalna in uredniška neodvisnost ter trajnostno financirane javne RTV ključni za razvoj evropske družbe in demokracije", na kar da je leta 2009 v resoluciji zapisal tudi Evropski parlament. V omenjeni resoluciji piše, da "morajo institucije v javnih RTV servisih imeti zagotovljena potrebna sredstva za svoje delovanje ter pogoje, ki omogočajo njihovo neodvisnost od političnih pritiskov in tržnih sil", so v svetu delavcev zapisali v današnji izjavi za javnost.

Na koncu opozarjajo še, da bodo programsko škodo, ki bo nastala zaradi zmanjšanega rtv-prispevka, občutili predvsem gledalci in poslušalci.

Prispevek cenejši za 1,2 evra

Vlada je namreč 23. avgusta sklenila, da se bo rtv-prispevek prihodnje leto znižal za deset odstotkov. Gospodinjstva bodo tako po novem plačevala 11,48 evra mesečno, kar je 1,2 evra manj kot letos. Vlada je znižanje utemeljila z navedbo, da mora usodo državljanov in države ob vsesplošnem zategovanju pasu deliti tudi javna RTV.

Vodstvo RTVS je znižanje prispevka ocenilo kot "izjemen udarec delovanju javnega zavoda". Ocenilo je tudi, da bi lahko zaradi znižanja brez dela ostalo od 300 do 400 sodelavcev RTVS, ukinili pa bi lahko tudi nekatere oddaje. Naj znova razmisli o odločitvi vlade, je 12. septembra premiera Janeza Janšo pozvala tudi generalna direktorica Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) Ingrid Deltenre.

Programski svetniki so 11. septembra vodstvu RTVS naložili izdelavo novih programsko-produkcijskih izhodišč, ki bodo upoštevala tudi omenjeno znižanje.

V letu 2011 so sicer dohodki od naročnine predstavljali 62,3 odstotka vseh prihodkov RTVS. Zadnje zvišanje rtv-prispevka pa se je zgodilo avgusta 2011, ko je takratna vlada Boruta Pahorja prispevek za leto 2012 zvišala za 0,75 evra.