Z dogovorom, ki so ga podpisali zjutraj ob 7. uri, so ukinili skoraj vsa izplačila nad kolektivnimi pogodbami in pogodbami o zaposlitvi ter jih spremenili v nadomestilo za nedelovne dni, ki jih bodo za prilagajanje proizvodnje v Revozu uvedli še do konca leta in tudi pozneje, je za STA povedal predsednik sindikata Revozovih delavcev Slavko Pungeršič.

Po njegovih besedah je temelj dogovora, da zaradi manjšega obsega naročil delavcev ne bodo odpuščali, temveč se bodo zatekli k različnim drugačnim ukrepom.

Ti za tekoče leto predvidevajo, da se nagrada delavcem ob koncu leta in dvig plač, ki je bil enako predviden za takrat, ne izplačata, temveč bodo z zanju predvidenim denarjem poplačali tako imenovane iksilon oz. proste dneve.

Pristavil je, da bodo po 28. septembru v Revozu vnovič obratovali v dveh izmenah, podobno kot junija pa bodo občasno uvedli še kakšen dela prost dan, medtem ko se osnovna plača delavcem ne bo spremenila.

Za obdobje od novega leta do leta 2014, ko bodo v Revozu začeli z novim proizvodnim projektom Edison, je Pungeršič med predvidenimi ukrepi navedel še odpoved predvidoma dvoodstotne uskladitve plač z inflacijo, ukinitev individualnih napredovanj in nagrajevanj, izplačilo regresa v najnižjem dopustnem znesku oz. v višini minimalne plače ter znižanje akontacije letne nagrade na 38 evrov mesečno in njeno izplačevanje v dvanajstinah.

Z omenjenimi ukrepi bo vsak zaposleni med letoma 2013 in 2014 prišel do 21 prostih dni, ki jih bodo v družbi uporabili za prilagajanje proizvodnje. V primeru, da predvideni ukrepi ne bodo zadoščali in se bodo razmere na trgu še poslabšale, pa so se dogovorili o dodatnih možnostih, o uvedbi katerih bodo sklenili poseben sporazum.

Med dodatnimi možnimi ukrepi so skrajšanje delovnega časa, neplačana odsotnost z dela in čakanje na delo doma ter odpuščanje presežnih delavcev, kar pa je v dogovoru navedeno kot resnično zadnja možnost, je poudaril sindikalist. Pred morebitnim odpuščanje bo sindikat, če bo treba, vsekakor želel doseči še kakšen drugačen ukrep in dodaten dogovor, kot na primer uvedbo 36-urnega delovnika, je dodal.

Če se bo stanje na trgu do leta 2014 popravilo, bo sindikat morda zahteval popravek danes podpisanega dogovora, je dodal sindikalist.

Kot so za STA davi zapisali v Revozu, je tamkajšnje vodstvo zadovoljno, da je prišlo do podpisa sporazuma o prilagajanju delovnega časa manjšemu obsegu naročil, s katerim obe strani potrjujeta pripravljenost, da bosta skupaj iskali rešitve za prebroditev težkih razmer na trgu, s katerimi se trenutno sooča podjetje.