Aktualna španska vlada je še dva tedna prej zagotavljala, da Španija niti slučajno ne bo zaprosila za pomoč in od tistega trenutka dalje se ta vlada in njen predsednik spopadata s problemom verodostojnosti, je dejal Janša, ki si v ta položaj ne želi priti.

"Zato razmere opisujemo kot resne, vemo kaj je potrebno narediti, da pomoč ne bo potrebna, ne izključujemo pa te možnosti. V Sloveniji je veliko odvisno tudi od tistih, ki lahko zahtevajo referendum, in tistih, ki lahko zagotovijo dovolj glasov za ukrepe, ki potrebujejo dvotretjinsko večino. Ni vse v naših rokah, takšno sliko pa prikazujemo tudi našim partnerjem v Evropi in svetu. Tudi če bi bilo potrebno zaprositi za pomoč, bo ta vlada to naredila s polno kredibilnostjo, saj vsi vedo, da nismo ničesar skrivali," je dejal predsednik vlade.

Nedavne pozive opozicije k njegovem odstopu je Janša odpravil z besedami, da če ta meni, da vlada dela ne opravlja dobro, in misli, da ima večino, lahko vloži predlog za konstruktivno nezaupnico, ne pa da to prelaga na vlado.

Njegove izjave, ki naj bi po mnenju opozicije razburkale evropsko javnost, namreč zgolj povzemajo dejansko stanje, je dejal premier in dodal, da če ne bi bilo zakona o uravnoteženju javnih financ, bi bila Slovenija že zdaj nelikvidna. A če bi dejanske razmere zamolčali, bi bilo to po njegovem neodgovorno do slovenske javnosti, pa tudi do evropskih partnerjev.

"Razumem pa velik del opozicije, ki je tega vajena, saj je to počela tri leta svojega mandata. Če tega ne bi počeli, bi danes bili na neki hitrejši poti iz krize," je dejal Janša, ki se je dotaknil tudi naslednjega paketa ukrepov, povezanega predvsem s pokojninsko in obema delovnopravnima reformama. Kar se tiče reforme trga dela, je dejal, da je zdajšnja ureditev v Sloveniji za gospodarstvo škodljiva, za državljane pa nepravična in neustavna.

Kot je dejal, je vlada zastopnik splošnega interesa, zato v pogajanjih ne bo stopila ne na eno ne na drugo stran. Partnerji v tem dialogu so delodajalci in sindikati in tam, kjer bodo dosegli dogovor, vlada ne bo posegala z drugačnimi predlogi, je zagotovil premier.

Janša se ni strinjal, da je njihov predlog pokojninske reforme zelo podoben tistemu, ki ga je njegova stranka pomagala zrušiti na referendumu. Kot je dejal, sami ne predlagajo zgolj popravkov, pač pa očiščenje pokojninskega sistema, druga velika razlika pa je, da bistvo njihovih popravkov ni v podaljšanju starostne meje, pač pa v podaljšanju dejanske delovne dobe. Izrazil je tudi veselje, da je sindikalna stran danes le napovedala, da se je o predlogu pripravljena pogovarjati.

Ker se bo njegova vlada v sredo ves dan mudila na obisku na Koroškem, se je dotaknil tudi zastoja pri projektu tretje razvojne osi. Kot je dejal, želijo projekt pognati naprej. Velika napaka je namreč po njegovem v tem, da prejšnja vlada v zadnjih treh letih, ko je za slovensko gradbeništvo primanjkovalo velikih projektov in se je država zadolžila za osem milijard evrov, vsaj dela tega denarja ni namenila za omenjeni projekt.