Pazljiv bom moral biti predvsem pri tehničnih odsekih," je bil Jani Brajkovič dobro razpoložen po ogledu trase današnje izrazito zahtevne vožnje na čas med Heerlenom in Valkenburgom (46 km). S Kristijanom Korenom imata na stežaj odprte možnosti za dober dosežek. Belokranjec se poleg zlata med mlajšimi člani iz Vareseja 2004 ponaša s petim mestom iz Mendrisia, osmim iz Vareseja, lani je bil na danski "biljardni mizi" 14. Po Touru in olimpijskih igrah (10. mesto v kronometru) je obdržal dobro formo in zaradi tega se mu je zdelo brez zveze izpustiti svetovno, kljub padcu v Kanadi.

Primorec, ki je bil v nedeljo na dosegu 17 sekund (ekipni) kolajni, bo prvič dobil priložnost med elito, čeprav je tej prvini boja z vetrom in samega s sabo z uro v mlajših kategorijah pokazal izjemen potencial. Nikoli ne bo pozabil, kako je po spletu nesrečnih okoliščin izgubil kolajno zaradi padca med mlajšimi člani v Salzburgu 2006. Traso stranskih cest s kar 52 značilnostmi, ki jih včeraj na presenečenje Martina Hvastije niso zaprli za uradni trening, je spoznal celo bolje kot Brajkovič. "Rad bi dokazal, da so moje sposobnosti vredne večje specializacije, kot mi jih dopuščajo," upa Kristijan Koren. Oba Slovenca selektor Hvastija izziva s svojim 12. mestom na istem prizorišču leta 1998. Ostali svet: poleg branilca naslova Tonyja Martina ni drugega izrazitega favorita, ni Wigginsa, Cancellare, Frooma. Prišel pa je Alberto Contador, a je po ogledu pripomnil, da je trasa manj zahtevna, kot je mislil, da bo.

Včeraj po srebru mladinca Mateja Mohoriča tudi dama Tjaša Rutar ni pokvarila razpoloženja. "Tjaša je odpeljala vožnjo, kot jo zna. Prehitela je vse najtesnejše konkurentke iz sezone. Malo priokusa vendarle je, da jo je na zadnjem vzponu čez Cauberg malo pobralo," je bil po odpeljanem kronometru s 24. časom elitne ženske preizkušnje do amaterke iz Ilirske Bistrice strog trener Gorazd Penko. Državna prvakinja je za Nemko Judith Arndt, ki je prepričljivo obranila mavrično majico iz Koebenhavna, zaostala (le) tri minute in 15 sekund. Bila je nedaleč od najboljše Italijanke, Francozinje. To je najmanjši zaostanek Slovenk doslej v tej disciplini. S tem je izpolnila polovico ciljev selektorja. Druga polovica: za najboljšim dosežkom Blaže Klemenčič izpred osmih let v Veroni je zaostala dve mesti.