Med zagovorniki novega sistema je tudi Bojan Marinič, lastnik Ema iz Hoč. "Če bo res prišlo do sprememb na tem področju, bom vsaj malo manj jezen. Zdaj sem se sicer že nekoliko umiril, v preteklosti pa sem bil zaradi članarine hudo slabe volje. Od tega, da plačujem članarino, nikoli nisem imel nič. Hodil sem na seminarje, ki so meni pisano na kožo in sem si jih sam izbral. Sam namreč najbolje vem, kako je treba delati in kako se moraš boriti za stranke," je povedal Marinič, ki je razstavljal na včeraj zaključenem Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju.

Samostojni podjetnik Tomaž Suša iz Šempetra pri Celju se ukvarja s posredništvom in prav tako podpira ukinitev obveznega članstva: "Od tega nisem nikoli ničesar imel. Dobro se zavedam, da mi nihče ne bo ničesar dal in da se moram za vse sam boriti. Tudi če bi mesečna članarina znašala samo dva evra, bi bilo to zame preveč. Absolutno podpiram predlog novega zakona."

Mesečne članarine so različno visoke. Deset evrov, kar je najmanj, plačujejo obrtniki, ki osebno opravljajo dejavnosti domače in umetnostne obrti, 50 evrov na mesec pa morajo prispevati samostojni podjetniki in gospodarske družbe, ki imajo deset ali več zaposlenih.

Marko Brodar iz Tržiča, ki se ukvarja s čevljarstvom in ima dva zaposlena, plačuje 30 evrov na mesec in pravi, da se mu ves denar povrne. "V Tržiču je sekcija organizirana tako, da se nam članstvo obrestuje. Z denarjem iz članarin nam pomagajo financirati Šuštarsko nedeljo, pomagajo nam tudi pri pripravi razstav. V Tržiču se res potrudijo za nas, tako da sem zadovoljen. Tako je vsaj na lokalni ravni, kaj pa se dogaja 'zgoraj', pa je druga stvar. Res je, da potrebujemo močno zbornico, ki bo ščitila naše interese, ne zdi pa se mi prav, da se nekateri osebno okoriščajo. Vodilni položaji v zbornici bi morali biti častne funkcije. Žal pa ni tako in ravno zaradi posameznikov, ki so imeli na naš račun osebne koristi, smo obrtniki in podjetniki izgubili zaupanje. Kakšna škoda," meni Brodar.

Proti obveznemu članstvu je tudi podjetnik Zdravko Krajnc iz Mute. "Ljudje morajo imeti možnost, da se odločijo, kaj bodo naredili. Ali bodo člani ali ne. Zavzemam se torej za ukinitev obveznega članstva, ali se bom prostovoljno včlanil, pa še ne vem. Moja odločitev bo odvisna od tega, kaj mi bodo ponudili. Zlagal bi se, če bi rekel, da od članstva nimam nič. Včasih so nam sofinancirali predstavitve na sejmu, postrežejo nam tudi z različnimi informacijami. Žal pa je to tudi vse. Imel sem A-plus članstvo, kar pomeni, da sem dodatno plačal 100 evrov neto na leto, da bi imel dodatne ugodnosti. Ko sem slišal, kakšno mastno odpravnino je dobil nekdanji tajnik zbornice, sem bil tako razočaran, da sem A-plus članstvo kar odpovedal," je povedal Krajnc.

Pavlinjek svari, da bodo spremembe, če bo do njih res prišlo, razmere v obrti in podjetništvu samo še poslabšale. Zanima ga, ali bo država prevzela financiranje promocije poklicnega izobraževanja. "Če ga ne bo, tudi poklicnega izobraževanja ne bomo imeli. Tako bo kot v Ameriki, kjer opraviš dvodnevni seminar in postaneš serviser pralnih strojev. Kakšna je kakovost, si lahko mislimo. Sem pa prepričan, da ob ukinitvi obveznega članstva vendarle ne bo prišlo do množičnega izpisovanja, kot to nekdo pričakuje."