Dogodek je stekel v sklopu spominjanja 100. obletnice rojstva ene pomembnejših slovenskih ustvarjalk, dogajanja ob jubileju pa se bodo prihodnji teden, natančneje v torek, nadaljevala s simpozijem na temo dramskega opusa Miheličeve. Kot že spominski večer si tudi ta naslov sposoja pri omenjeni drami, ki bo v središču zanimanja več udeležencev oziroma avtorjev prispevkov. Avtor vsebinske zasnove simpozija Edvard Kovač je spomnil, da to ne bo prvi simpozij o dramatičarki, zanj pa so se ob tokratnem jubileju odločili zaradi literarne in družbene vloge Miheličeve. Medtem ko se je v mednarodnem prostoru po Kovačevih opažanjih spominjajo predvsem kot eno od pobudnikov mirovnega komiteja na Bledu, doma velja za eno prvih, ki so spregovorili o spravi, tako med mrtvimi kot med živimi. O tem je govorila še pred pisateljem Marjanom Rožancem in kot je dejal Kovač: "Še več kot o spravi - o svetu, kjer ni sovraštva." Na njeno mišljenje je močno vplivala medvojna izkušnja zapora in tudi porodila dramo Svet brez sovraštva, ki je leta 1945 izšla v danes nepredstavljivih 22.000 izvodih. Kmalu zatem je doživela prvo uprizoritev v tržaškem gledališču in postala priljubljena, tudi ljudska igra, saj so jo na oder največkrat postavili amaterski gledališčniki.

Prispevke na simpoziju bo predstavila šesterica avtorjev, ki tako ali drugače raziskuje zgodovino slovenske drame in gledališča. Uvodna beseda bo pripadla publicistki Alenki Puhar, ki je Miheličevo osebno dobro poznala ter ji posvetila letos izdano monografijo Družinska slika z gospo. Kot pravi Puharjeva, je bila uprizoritev te drame v Trstu velik dogodek iz več razlogov. Prvič, to je bila prva uprizoritev kake slovenske avtorice v osrednjem slovenskem gledališču; drugič, gre za prvo delo kakšne slovenske pisateljice, ki govori o najbolj konkretni represiji, življenju v zaporu, ki ga spremljajo zaslišanja in mučenja. Puharjeva bo na simpoziju razložila, da je bilo normalno, da so glavni junakinji črtali stavke, v katerih se zavzema proti ubijanju, saj sta bila v povojni dobi znamenje pravega angažmaja trdota in neusmiljenost. Širši družbeni kontekst bo bržkone osvetlila tudi tržaška gledališka kritičarka in publicistka Bogomila Kravos, ki bo spregovorila o tem, kako so drame Miheličeve zaživele na odru in kako so Tržačani sprejemali njene ideje.

Simpozij, na katerem bodo svoje referate predstavili še Vladimir Kralj, Tone Peršak, Denis Poniž in Edvard Kovač, se bo v dvorani Društva slovenskih pisateljev začel ob 9. uri.