Z univerze v Gothenburgu so sporočili, da so dvema ženskama, starima okoli 30 let, danes v sklopu operacij vsadili maternici, ki so ju vzeli njunima materama. Identitet žensk niso razkrili. "Pri operaciji je sodelovalo več kot deset kirurgov, ki so se več let pripravljali na takšno vrsto zapletene operacije," je za Reuters povedal vodja skupine kirurgov, profesor Matts Brannstrom z univerze v Gothenburgu.

Eni od žensk so zaradi raka maternico odstranili že pred leti, druga pa se je brez organa rodila, so na univerzi zapisali v izjavi za javnost. "Obe ženski sta v dobrem stanju, a sta utrujeni. Tudi materi sta dobro, v roku nekaj dni bosta zapustili bolnišnico," so dodali.

Po predvidevanjih univerze je samo na Švedskem med 2000 in 3000 žensk nezmožnih imeti otroke, ker so se rodile brez maternice ali pa so jim jo odstranili zaradi bolezni. Kakovost maternice nadzorujejo jajčniki, kakor tudi hormoni, v teoriji pa bi lahko tudi v presajeni maternici (tudi če je bila darovalka že v menopavzi) ženska nosila otroka.

Prejemnica ene od maternic je dejala, da se zaveda, da bi operacijo kdo lahko kritiziral na osnovi etike, a da je zanjo to pomenilo le obnovo telesnega organa, ki ga je izgubila zaradi raka. Še vedno pa ni nobenih zagotovil, da bo lahko zanosila.