Po srečanju z ministrom za kmetijstvo in okolje Francem Bogovičem je pojasnila, da je v drugih državah tudi komisija zagotovila 85 odstotkov sredstev, da so ribiči lahko nabavili novo opremo. "Če se ne bo povzročala škoda morskega dna, če se ne bo uničevalo ribjega staleža, mislim, da lahko najdemo neko rešitev. V vsakem primeru sem tu, da stvari omogočam, ne prepovedujem," je še dejala komisarka.

Skupni cilj je iskanje rešitev

Bogovič je dejal, da težave v slovenskem ribištvu predstavljajo pridnene vlečne mreže, odmik od obale in zaporne plavarice. S komisarko sta se danes pogovarjala o skupni ribiški politiki, o novem skladu za pomorstvo in ribištvo za obdobje 2014-2020. Strinjala sta se, da je Slovenija kot najmanjša ribiška dežela v EU specifična, da tu ne gre za velik prispevek nacionalnemu BDP, pač pa za tradicijo, za sodelovanje s turizmom. "Skupni cilj je, da tu iščemo rešitve, ki so v interesu tako Slovenije kot Evropske komisije," je dodal Bogovič.

Stroka tako s strani komisije kot Slovenije bo v naslednjih jesenskih mesecih iskala možne rešitve. "Odločitve bodo usodno vplivale na slovensko ribištvo in ribiče," je še opozoril Bogovič.

Komisarka Damanakijeva je poudarila, da so se danes pogovarjali predvsem o prihodnosti ribištva. Evropska komisija obravnava vse države enako, ne glede na velikost države ali dolžino obale. "Tu sem, da zagotovimo boljšo prihodnost za ribištvo in ribiče," je dejala in dodala, da je namen reforme skupne ribiške politike prav to.

Za 90 odstotkov plovil v Sloveniji bodo veljali posebni pogoji

V okviru te reforme so predvideli za plovila za mali priobalni ribolov posebne pogoje, kar pomeni, da bodo za 90 odstotkov plovil v Sloveniji veljali posebni pogoji. Prav tako bo komisija zvišala stopnjo sofinanciranja za ta plovila za do 75 odstotkov.

Leta 2006 je bila sprejeta uredba o Sredozemlju, ki so jo sprejele vse članice soglasno. To uredbo je treba implementirati, vendar bo Damanakijeva svojim službam naložila, da morajo biti čimbolj prožne in pomagati Sloveniji, da bi poiskali ustrezne rešitve.

Komisarka tako nadaljuje dvodnevni obisk v Sloveniji. Danes se je srečala še z ministrom za infrastrukturo Zvonetom Černačem ter s člani parlamentarnega odbora za kmetijstvo. Nagovorila bo tudi udeležence Svetovnega inženirskega foruma.

Damanakijeva prihaja na obisk v končnici pogajanj o reformi skupne ribiške politike v okviru naslednjega finančnega okvira EU za obdobje 2014-2020, o čemer se je že v ponedeljek pogovarjala tudi s slovenskimi ribiči in nevladnimi organizacijami.