Skakalnica je delno sicer še gradbišče, a na objektu že potekajo zaključna dela. Na naletu še manjkajo smučine, na doskočišču pa se že ureja plastika in travnata podlaga v izteku skakalnice.

Skakalnici, ki bosta zamenjali nekdanji slovenski ponos, Bloudkovo skakalnico, sta le del nordijskega panožnega centra Planica, ki bo imel skupaj kar devet skakalnic, urejen tekaški center in tako imenovani osrednji objekt s horizontalnim in vertikalnim vetrovnikom in pokrito kilometrsko stezo za tek, ki jo bo moč uporabljati 365 dni na leto. Ta je namenjena predvsem rekreativcem, a občasno tudi reprezentantom.

Objekt naj bi bil samofinanciran

Celoten objekt naj bi bil po načrtih zgrajen do leta 2014, glavnina del pa bo potekala prihodnje leto po tradicionalni marčevski tekmi. Da so sredstva zagotovljena, je ob srečanju s slovenskimi mediji še enkrat potrdil tudi direktor direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Drago Balent in dodal, da računa, da se bo objekt, po katerem je Slovenija prepoznavna v svetu, res tudi samofinanciral.

Center naj bi se v celoti vzdrževal sam. "Samo s skoki in smučarskim tekom se ne more preživeti noben center na svetu. Imamo dodatne produkte, s katerimi računamo na 30 do 40.000 obiskovalcev, od katerih naj bi vsak pustil po pet evrov in na ta način upam, da se bo center lahko vzdrževal sam, saj ni predvidenih drugih sredstev za ta center," pravi direktor Zavoda Planica Jelko Gros.

Kot pravi Gros, si v Planici želijo tudi jeklenico, ki bi vodila ob letalnici v dolino. "Gre za napravo, ki je primerna za vsakega, ne le za adrenalinske fanatike, maksimalna predvidena hitrost pa je 130 kilometrov na uro," je o predvideni 600-metrski jeklenici povedal Gros in dodal, da bodo na skakalnicah tudi vodeni ogledi za turiste.

Kranjec: "Nismo vajeni, da se kaj takega dela tukaj"

Objekt bo zelo pomemben tudi za slovenske skakalce, saj so razmere v dolini pod Poncami že pozno jeseni primerne za treninge. Že letos oktobra se bodo v drugi polovici oktobra tukaj pripravljali slovenski orli, za treniranje na novih napravah pa so zaprosili tudi že Švicarji.

"Lepo zgleda. Vidi se, da bo kmalu narejeno in upam, da bomo že letos tukaj lahko v miru trenirali," je ob ogledu gradbišča dejal svetovni prvak v poletih Robi Kranjec, ki se le še bežno spominja skokov na stari napravi. "Ko smo prihajali, smo mislili, da smo se zmotili. Nismo vajeni, da se kaj takega dela tukaj, saj poleti tukaj nismo bili 12 let. A res je, da je to velika pridobitev za skakalni šport, gradi se drugi center po Kranju in skakalci so dobili priložnost, da se pripravljajo doma," pa je zadovoljno dodal vodja stroke v slovenskem skakanju Goran Janus.