Minister Gantar je ob robu današnjega podpisa pogodbe za vzpostavitev interoperabilne hrbtenice projekta eZdravje opozoril, da so čakalne dobe za specialistične preglede področje, kjer evropska direktiva najbolj ogroža slovenski zdravstveni sistem v smislu možnega odliva bolnikov. Direktiva se bo sicer začela uporabljati leta 2014.

Odprava čakalnih dob bi zdravstveno blagajno stala med pet in deset milijonov evrov

Minister verjame, da je v prihodnjem letu mogoče odpraviti čakalne dobe v specialističnih ambulantah, ob tem napoveduje, da bodo zato "določene spremembe uvedene že v splošnem dogovoru za prihodnje leto".

Gantar ocenjuje, da bi odprava čakalnih dob zdravstveno blagajno stala med pet in deset milijonov evrov. "Na vsak način bo treba programe financirati, to je brez dvoma," je poudaril in dodal, da je bila zdravstvena blagajna z varčevalnimi ukrepi letos stabilizirana, v prihodnjem letu pa bodo prihranki še večji, saj bodo ukrepi veljali celo leto.

Pri skrajševanju dob ga bolj skrbi organizacijski del, in sicer kako izpeljati, da bodo zdravniki in ekipe zmogle dodaten obseg dela glede na to, da je na nekaterih področjih težava pomanjkanje specialistov.

Minister je predstavil tudi postavljen časovni potek sprejemanja nekaterih zakonov, ki jih pripravljajo na ministrstvu. Kot pravi, bodo na ministrstvu do konca leta predstavili zakon o zdravstveni dejavnosti, pripravljen je tudi zakon o zdravilih, ki ga morajo preučiti še znotraj koalicije, potem pa bo šel tudi v javno obravnavo. V pripravi je tudi zakon o lekarniški dejavnosti.

Vprašanja koncesij

Ob tem je pojasnil, da so v določenem delu vezani na aktivnosti drugih ministrstev. Tako denimo čakajo na glavne usmeritve, kaj bo prinesla zakonodaja na področju javnih zavodov, ki jo pripravlja ministrstvo za pravosodje in javno upravo. Ta bo načelno urejala vprašanja koncesij, kar bo potem vključeno tudi v zakon o zdravstveni dejavnosti.

Podobno je tudi z usmeritvami ministrstva za finance, predvsem glede načelnih rešitev glede prispevnih stopenj itd. Šele potem lahko ugotovimo, koliko denarja bo na razpolago v zdravstvu in kako bo v to vključena dolgotrajna oskrba.

Glede namere Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, da bodo zaradi slabšega finančnega položaja kmalu zdravili tudi ruske državljane, pa Gantar pravi, da pri tem ne vidi nobenega zadržka, če bo UKC izpolnil program po obveznem zdravstvenem zavarovanju.