Kot je Vizjak pojasnil na novinarski konferenci v Ljubljani, so bili v ospredju pogovorov "trije stebri". V okviru prvega so govorili o motiviranosti mladih za vstop v pokojninski sistem. Predlagana pokojninska reforma po njegovih besedah zagotavlja večjo povezanost med vplačanimi prispevki in končno pokojnino, predvideni informativni osebni računi pa naj bi mlade, ki danes ne vidijo smisla v vstopanju v dolgoročne zavarovalniške sisteme, prepričali, da je to smiselno in koristno.

Drugi steber pogovorov je predstavljal koncept enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, ki naj bi nadomestila zaposlovanje za določen čas. To ni le v interesu mladih in sindikatov, temveč tudi države, je ocenil minister. V tem delu so danes pretresali posamezna obdobja, ki jih koncept predvideva, med drugim poskusno obdobje in varnost v njem.

V okviru tretjega stebra pa se je minister s predstavniki mladih pogovarjal o začasnih in občasnih delih oz. tem, koliko se z njimi posega v redne zaposlitve. Ob tem je Vizjak pojasnil, da si vsi mladi želijo redne zaposlitve, ne pa ostalih oblik dela. Tu bi lahko po njegovih besedah iskali rešitve z dodatnimi varovalkami oz. razgovorom o tem, ali takšna dela prinašajo več koristi ali več tveganja.

Vizjak je poudaril še, da se na ministrstvu zavedajo, da se bo treba o obeh reformah usklajevati ne zgolj s socialnimi partnerji na ravni Ekonomsko-socialnega sveta, temveč tudi medgeneracijsko, posebej z mladimi, ki jih "te rešitve precej zadevajo".

S predstavniki ŠOS in mladinskega sveta so se zato dogovorili glede nadaljnjega dela. Oboji bodo ministrstvu posredovali svoja stališča, predloge in pripombe, ministrstvo pa jim bo odgovorilo. Sledila bodo usklajevanja, je napovedal Vizjak.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Kamal Izidor Šaker je v zvezi s predlogom pokojninske reforme pojasnil, da so predvsem potipali, kakšna je klima, kje so zadeve odprte, kje se da stvari še izboljšati. Zatrdil je, da se bodo zavzemali, da bo reforma dobra; da bo zagotovila izpolnjevanje potreb mladih in jim omogočila lažji prehod iz izobraževalnega sistema na trg dela.

Pojasnil je še, da se zavedajo, da je reforma pokojninskega sistema nujna, ministru pa so predlagali, da delodajalcu za mladega zaposlenega in starejšega zaposlenega, ki se bliža upokojitvi, dve leti ne bi bilo treba plačevati socialnih prispevkov. Starejši bi bil ta čas mentor mlademu.

Glede predlagane reforme trga dela je Šaker izpostavil, da nanjo (za zdaj) nimajo pripomb, da pa si želijo, da se mlade vključi kot rizično skupino.

Predsednik ŠOS Mitja Urbanc pa je po sestanku z ministrom pojasnil, da so glede predlagane reforme trga dela dobili odgovore na določena vprašanja, ki jih bodo zdaj preučili, nato pa postavili dodatna vprašanja, če jih bodo imeli. Najbolj jih sicer skrbijo občasna in začasna dela, ki spominjajo na referendumu padli predlog zakona o malem delu.

"Do nekih manjših sprememb v tem predlogu sicer prihaja, pa vendar smo želeli podrobnejše odgovore. Nekatere smo že prejeli, zdaj jih bomo preučili in videli, kaj za študenta takšna ureditev pomeni, glede na to, da je študentsko delo v določeni meri izključeno," je dejal.

ŠOS se zdi torej s stališča zaposlovanja mladih problematično predvsem občasno in začasno delo, ki ne prinaša nobene socialne varnosti.

Na ŠOS pa v določeni meri pozdravljajo idejo o enotni pogodbi, sploh z vidika trenutne segmentacije na trgu dela. Vizjaka so sicer opozorili na možnost zlorab v poskusnem obdobju, minister pa jim je dal besedo, da bodo bolj konkretno opredelili, kaj pomeni teh pet mesecev, kakšne so možnosti zlorab in zakaj do njih načeloma ne bi smelo prihajati, je pojasnil Urbanc. Kot je še ocenil, je minister pripravljen delovati v smeri odpravljanja problemov.