Kako bodo vsebine črtali, ni jasno

"Nekaj planiranih prilivov v letošnjem letu ni bilo, zato intenzivno pripravljamo rebalans občinskega proračuna. Jutri pa imamo tudi sestanek z vodstvom EPK, kjer bo potrebno nekatere programe zreducirati," je dejal župan v današnji izjavi za medije v Mariboru.

Kako konkretno naj na zavodu Maribor 2012 črtajo vsebine, če so pogodbe s koproducenti že podpisane, Kangler ni pojasnil. "To ni stvar župana ampak vodstva in sveta zavoda EPK. Od njih želim dobiti informacije, kje in na kakšen način se da še kaj privarčevati," je poudaril. Po njegovih besedah bo treba načrtovana sredstva od občine za EPK skrčiti za približno deset odstotkov.

Situacija ni katastrofalna, je pa resna

Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer je pred tem na novinarski konferenci povedala, da jim občina Maribor trenutno dolguje 6,4 milijona evrov, do konca leta pa od nje pričakujejo skupno 7,8 milijona evrov. Zaradi dolga občine ima zavod neporavnane obveznosti do koproducentov in drugih partnerjev v skupni višini približno milijon evrov.

Programski direktor EPK Mitja Čander pričakuje, "da se bodo vsi deležniki na čelu z Mestno občino Maribor držali svojih zavez". "Situacija ni katastrofična, se je pa treba z vso resnostjo zavedati položaja," je povedal in ponovil, da je EPK za mesto naredila veliko dobrega. Ne le da se povečal turistični obisk, ampak je uspel tudi spremeniti odnos Mariborčanov do kulture, je prepričan.

Razvoj blagovne znamke in njenega potenciala

Doslej se je v okviru EPK zvrstilo približno 3600 dogodkov. Do slavnostnega zaključka 15. decembra načrtujejo še vrsto drugih, kot so japonska plesna predstava Tobari in spektakel Nevidni Cirkus Victorie Chaplin in Jean-Baptistea Thierreea, slovenska premiera celovečerca Šanghaj Marka Naberšnika, razstava slovenske vizualne umetnosti zadnjih 100 let, gostovanja nemške umetnice Rebecce Horn in ruskega šahista Garija Kasparova, koncert Chicka Coree, predstavitev zgodnjih del avstrijskega slikarja Oskarja Kokoschke ter odprtje Centra alternativne in avtonomne produkcije.

Od začetka EPK je predstave, razstave, koncerte in druge dogodke obiskalo več kot 1,3 milijona ljudi. "Po izkušnjah drugih EPK bi bilo smiselno razmišljati, kako to blagovno znamko in ta potencial, ki ga je prebudil EPK, razvijati še naprej," je poudarila Žilič Fišerjeva. Zavod Maribor 2012 mora po občinskem odloku delovati do 30. junija 2013. Kaj bo z njim potem, se občine še niso odločile.