Gaber Aleš je pred vložitvijo peticije medijem dejal, da so podpisniki peticije, "odločno proti" spremembam, ki jih prinaša novela. Po mnenju podpisnikov bi novela namreč omogočila zviševanje neposredne pedagoške obveznosti zaposlenih na univerzah. To pomeni, da bo "v luči varčevalnih ukrepov" vlade treba povečati normative, kar bo pomenilo odpuščanje in večanje delovne obveznosti tistim, ki bi ostali na univerzi. Pomenilo bi tudi združevanje študijskih skupin, kar pomeni slabše pogoje za študij, so prepričani podpisniki.

Novela pripravlja tudi "političen prevzem"

Po besedah Aleša novela pripravlja tudi "političen prevzem" Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu, saj je vlada do zdaj člane sveta agencije le potrjevala, s sprejemom novele pa bi jih "kar imenovala". Opozoril je tudi na odpiranje slovenskega visokošolskega prostora za tuje zasebne fakultete, ki pa v Slovenijo "nikakor ne bodo prišle", če ne bodo mogle zaračunavati šolnin.

Kot je pojasnil Aleš, želijo zbrati še vsaj 2000 podpisov, poleg študentov pa so med podpisniki peticije tudi visokošolski učitelji in "ostale ugledne osebe". Njihov namen sicer ni "ravno spodbijanje novele, ampak informiranje širše javnosti o njenih škodljivih posledicah". Pozval je tudi vse državljane oziroma zainteresirano javnost, da na spletu podpišejo peticijo.

Ob tem je prvopodpisani povedal še, da ne gre za gibanje Mi smo univerza, temveč za gibanje, ki ga šele "poskušajo zgraditi".

Posledice novele bodo škodljive

Da bodo posledice novele škodljive, ocenjujejo tudi poslanci SD, ki so zahtevali današnjo nujno sejo matičnega odbora DZ. Uvodoma je vodja poslanske skupine SD Janko Veber dejal, da želita vlada in ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport izpeljati "prikrito reformo visokega šolstva" brez sodelovanja strokovne in vse druge zainteresirane javnosti.

Včeraj je na škodljivost novele zakona o visokem šolstvu opozoril tudi nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Ta je včeraj na novinarski konferenci stranke Zares med drugimpovedal da je bistvo novele zakona o visokem šolstvu moč strniti v en izraz, to je napad na kakovost slovenskega visokega šolstva. Preberite več

Omenjena novela med drugim predvideva spremembe pri transnacionalnem izobraževanju, pedagoških obveznostih visokošolskega osebja in imenovanju sveta Nacionalne agencije za kakovost visokega šolstva.