Naj spomnimo, da so so se hude finančne težave smučišča začele pred šestimi leti, ko so postavili novo šestsedežnico in zanjo najeli visok kredit pri avstrijski Hypo banki. Prvih nekaj zim po končani naložbi je bilo namreč katastrofalnih in podjetje STC Stari vrh ni bilo sposobno pravočasno odplačevati posojila. Na pomoč sta priskočili občini Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka, ki sta prek dokapitalizacije postali skoraj 90-odstotni lastnici smučišča. Predlani je vodenje smučišča prevzel domači podjetnik Pavle Logar in obljubljal razcvet smučišča ter nova vlaganja. Na smučišču so v zadnjih letih tako res poskrbeli za nekaj novih snežnih topov, otroški poligon, drsališče in sankališče, samo poslovanje podjetja pa se ni izboljšalo. "Sploh ne vem, ali bomo lahko začeli sezono, vse je v rokah banke in obeh občin," je dejal direktor STC Stari vrh Logar. Kot je še pojasnil, so bili s prejšnjim vodstvom Hypo banke že dogovorjeni za reprogramiranje posojila in postopno odplačevanje skoraj petih milijonov evrov dolga po obrokih v višini 180.000 evrov, kar bi Stari vrh ob dobrih zimah še zmogel. Z novim vodstvom pa so prišle nove zahteve banke, ki je blokirala tudi transakcijski račun podjetja, tako da se na Starem vrhu brez denarja ne morejo pripraviti na zimo, pravočasno začeti prodajati kart, se dogovarjati za dogodke, poskrbeti za umetno zasneževanje, vzdrževanje naprav in podobno. Za zagon bi po nekaterih ocenah namreč potrebovali okoli sto tisoč evrov. Lani so imeli na Starem vrhu sicer 83 smučarskih dni.

"Konec tedna imamo sestanek s predstavniki Hypo banke in takrat bo bolj jasno. Za zdaj pa sem skeptičen glede prihodnje sezone," je dejal župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. Ob tem velja omeniti, da je od usode smučišča precej odvisno turistično gospodarstvo na Loškem, v neposredni bližini je precej turističnih kmetij, smučišče pa daje kruh mnogim domačinom.

Kot zanimivost naj dodamo, da se je pretekli konec tedna v nekaterih medijih pojavil oglas nekdanjega direktorja Kmetijske zadruge Sava Lesce Emila Peternela, ki je lastnik pred šestimi leti pogorele domačije na Zaprevalu sredi smučišča, kjer je bila nekoč že znana smučarska gostilna. Oglas sicer obljublja prodajo nastanitveno-turističnega kompleksa s smučiščem ter del drsališča. "Po požaru sem sicer nekaj časa sam nameraval zgraditi turistični objekt z apartmaji, pripravljeno imam tudi projektno dokumentacijo. Zdaj se ukvarjam z drugimi posli, tako da sem se odločil posest prodati. Interesa je precej, v glavnem gre za tujce, večinoma iz Moskve," je dejal Peternel, ki računa, da bi za vse skupaj (prodaja vključuje tudi njegov manj kot odstotni delež v podjetju STC Stari vrh) dobil nekaj manj kot pol milijona. Če bo propadlo smučišče, pa tudi takih poslov zagotovo ne bo...