Mestni redarji so zaradi nepravilnega parkiranja spisali 220 glob, od tega so 43 vozil "zalisičili", devet pa jih je odpeljal pajek, ker so ogrožala preostale udeležence v prometu. Po naših informacijah naj bi župan Zoran Janković, ko je to slišal, "znorel" (za kratek čas se je namreč pojavil na koncertu) in vodstvu mestnega redarstva ukazal, naj odklenejo lisice na avtomobilih. Po njegovih navodilih naj bi celo pajki vračali že odpeljane avtomobile, česar sicer na mestni občini niso potrdili.

So pa potrdili, da so redarji po dogovoru župana Jankovića s pomočnikom vodje oddelka na mestnemu redarstvu 41 lisic odstranili brez plačila. Voznika dveh vozil, ki sta odstranitev lisic že plačala, pa na občini pozivajo, da prideta z dokazili o plačilu in bosta dobila denar vrnjen. Ali lahko župan mimo zakonov in odlokov daje ukaze o odstranjevanju že pritrjenih lisic, čeprav dobronamerno, niso pojasnili.

Na podlagi včerajšnje izkušnje pa so se na občini odločili, da bodo v prihodnje - v primeru razprodanih vstopnic za športne in kulturno-zabavne dogodke v Stožicah - izvedli vrsto ukrepov, ki bodo obiskovalcem olajšale obisk prireditev.

Redarje zmerjali z Jankovićevimi šerifi

Na območje Stožic se je sicer po oceni občine včeraj nagnetlo približno 4000 avtomobilov, kar je bil tudi glavni razlog za prometni zamašek in nejevoljo voznikov. Okrepljene ekipe mestnega redarstva naj bi po navedbah mestne občine zato voznike opozarjale, naj vozil ne puščajo na zelenicah in pločnikih, česar pa mnogi niso upoštevali. Poudarili so, da pomanjkanje parkirnih mest ne more biti opravičilo za uničevanje javnih zelenic ali ogrožanja preostalih udeležencev v prometu.

Vodja izmene pri mestni redarski službi Miha Prelc nam je potrdil, da ni šlo za nikakršno racijo, kot se je govorilo med udeleženci koncerta, temveč za običajno kontrolo v strogi okolici prireditvenega prostora. "V prvi vrsti smo bili na terenu zato, da bi obiskovalce koncerta usmerjali na parkirišča v okolici Žal in na tisto ob ekonomski fakulteti," je pojasnil Prelc.

Eden od redarjev, ki je želel ostati anonimen, pa nam je povedal, da je štajersko-ljubljanski navijaški problem očitno zlezel v vse pore družabnega življenja. Predvsem štajerski obiskovalci koncerta naj bi namreč vpričo mestnih redarjev parkirali svoja vozila na zelenicah in pločnikih ter se požvižgali na njihova opozorila. Redarje naj bi ob tem zmerjali na vse možne načine, med drugim naj bi vzklikali, da so "Jankovićeve budale" in "Jankovićevi šerifi".

Organizator: Problem s parkiranjem je na vseh prireditvah

Čeprav so na mestni občini za nedeljski prometni kaos "okrivili" tudi organizatorja, "ki je bil odgovoren za pretočnost prometa na uvozih in izvozih v kompleks Stožice ter skrbel za parkiranje v parkirni hiši", v podjetju AMC studio očitke zavračajo. "V nedeljo je bilo na koncertu okoli 11.000 ljudi. Največji problem je, ker Stožice ne 'požrejo' toliko avtomobilov. V povprečju se namreč z enim avtomobilom pripeljeta dva človeka in ne štirje. Pogovarjamo se torej o problemu, ki ni bil opazen le na koncertu Il Divo, temveč je prisoten ves čas. Enako je na tekmah košarkarske evrolige," je opozoril Zorčič.

Parkirišča sploh niso bila polno zasedena

Zanimivo pa je, da parkirišča v okolici Stožic niso bila polno zasedena. Če držijo navedbe občine, da je bilo v času koncerta na območju Stožic okoli 4000 vozil, potem bi lahko bila pravzaprav skoraj vsa tudi pravilno parkirana. Na petih parkiriščih na območju Žal je namreč prostora za 360 vozil, pri stavbi Pop TV 118, pri ekonomski fakulteti 500, parkirišče in garažna hiša pri Smeltu pa lahko sprejmeta do 850 avtomobilov. Če k temu prištejemo še parkirišče pri Gospodarskem razstavišču (700 parkirnih mest), je v bližnji okolici na voljo okoli 2550 parkirnih mest, skupaj s stoženskim parkiriščem pa skoraj 4000.

Da vsa parkirišča niso bila zasedena, so nam potrdili tudi na Ljubljanskih parkiriščih in tržnicah. Nekaj prostih mest je bilo celo na bližjem parkirišču pri ekonomski fakulteti, medtem ko za Žale in Pop TV v družbi nimajo podatkov, ker so bile tam zapornice dvignjene.