Reforme sprožajo obsežne razprave ne le v Sloveniji, temveč v celotni EU, je na današnji novinarski konferenci ob robu mednarodne konference Reforma trga dela: Nove priložnosti za boljši jutri povedal Andor. Prihodnost trga dela in pokojninskega sistema je zelo pomembna, je dodal.

Prav zato je Evropska komisija spomladi predstavila sveženj o zaposlovanju. Ta predvideva bolj dinamičen in vključujoč trg dela, je poudaril. Poleg tega želi Bruselj z njim socialne partnerje spodbuditi, da na napore vlade gledajo s pozitivno naklonjenostjo. Reforme je namreč glede na petletno obdobje krize treba izpeljati, je zatrdil.

Andor pa je priznal, da se pri ukrepih, če naj bodo ti uspešni, ne sme pozabiti na kompromise in dosežke iz preteklosti, socialni dialog. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bodo slovenske oblasti gotovo pogajale z vsemi socialnimi partnerji in da bodo prisluhnile stališčem vseh vpletenih.

Pomembno se mu zdi, da se v Sloveniji vzpostavi dinamičen trg dela, znotraj katerega se bo posebej povečalo možnosti za mlade. Kot je ocenil, so namreč ravno mladi največja šibkost slovenskega sistema. V tej luči je spomnil, da ogromno mladih pri nas dela prek pogodb za določen čas ali pa imajo sploh velike težave pri vključitvi na trg dela - in to kljub temu, da so precej bolje usposobljeni kot generacije pred njimi.

Na reformo trga dela je treba v Sloveniji po njegovih besedah gledati v kontekstu širše slike, torej kot del projekta, katerega cilj je poskušati povečati možnosti rasti. S strukturnimi reformami bi Slovenija poslala tudi pozitiven signal trgom, je izpostavil.

V zvezi z reformo pokojninskega sistema je dejal, da je Slovenija izgubila že kar nekaj časa. Državi je zato svetoval, naj pri reformiranju tega področja sledi tujim izkušnjam.

Tako predlagana reforma trga dela kot predlagana pokojninska reforma gresta v pravo smer, verjame. Ključni elementi predlogov so namreč zadovoljujoči in skladni z nasveti Evropske komisije. Podrobnosti komisar ni komentiral. Njihova uskladitev je na socialnih partnerjih, je menil.

Prav to, da gredo predlagane rešitve v pravo smer, je pomembno sporočilo komisarjevega obiska, pa je ocenil Vizjak. Strinjal se je z Andorjem, da se reforme trga dela ne da sprejeti brez visoke stopnje dogovarjanja s socialnimi partnerji.

Prepričan je sicer, da skuša vladni predlog najti ravnotežje med pričakovanimi potrebami gospodarstva in podjetij, vezanimi na konkurenčnost, in željami zaposlenih in sindikatov, vezanimi na varnost.

Koncept enotne pogodbe o zaposlitvi je možen kompromis, je dejal. Na ta način bi mladi oz. iskalci prvih zaposlitev po njegovih besedah lažje prišli do stabilnejših služb.

Minister je obljubil, da bodo tudi v naprej poslušali argumente in predloge delodajalcev in delojemalcev. Je pa zadovoljen, ker nobena od pogajalskih strani ni v naprej zavrnila razprave o nobeni rešitvi in da so se socialni partnerji pripravljeni pogovarjati o vsem. Za naprej je zato optimističen.

Kot je še zatrdil, je jasno, da reforma trga dela ni zadosten pogoj za izhod Slovenije iz krize, vendar pa je potrebna za boljšo konkurenčnost. Hkrati je za večjo konkurenčnost potrebno še marsikaj drugega. Pri tem je naštel sanacijo bančnega sistema, spremembe na področju upravljanja s kapitalskim premoženjem države, ukrepe za spodbujanje gospodarstva ipd.

Ko bo vlada obeležila prvo leto mandata, bo treba pod črto oceniti tudi njeno uspešnost pri reformnih prizadevanjih, je napovedal.