Univerza v Mariboru je bila razglašena 19. septembra 1975. Ob obletnici vsako leto podelijo priznanja tistim, ki pomagajo k hitrejšemu razvoju in uveljavljanju univerze. Letos bosta častni naslov prejela zaslužna profesorja Šime Ivanjko in Bruno Cvikl, medtem ko častnega doktorja in častnega senatorja letos niso izbrali.

Priznanja bodo podelili na torkovi slovesnosti v dvorani rektorata na Slomškovem trgu. Praznovanje se bo nadaljevalo na univerzitetnem posestvu Meranovo nad Pekrami, ki ga je leta 1822 kupil avstrijski nadvojvoda Janez in tam deset let kasneje ustanovil prvo vinogradniško šolo. Danes tam deluje univerzitetni center za vinogradništvo in vinarstvo.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal rektor, bi rad ob tej priložnosti poudaril na novo določeno poslanstvo univerze. "To poslanstvo je, da bo Univerza v Mariboru postala globalno prepoznaven inovacijski ekosistem. Inovacija kot ključna beseda in ključ za rešitev iz krize."

Ponovno je izpostavil "zelo resen upad" javnih sredstev v letošnjem letu. Po besedah rektorja morajo letos shajati z 10 odstotkov manjšimi sredstvi kot lani in kljub sprejetim varčevalnim ukrepom bodo leto zaključili z izgubo v višini osem milijonov evrov.

"Znašli smo se pred izzivom, ko moramo namesto širjenja svoje ponudbe razmišljati o krčenju," je dejal Rebolj in ponovno izpostavil prenagljenost vladnih rezov v javno visoko šolstvo. "Nikjer v ustavi ali zakonu ne piše, da je država zavezana financirati privatno šolstvo. Ima pa zavezo, da financira javno šolstvo," je poudaril. "Prav je, da se država zaveda, da je razlika med javnim in zasebnim šolstvom, in to predvsem v motivu. Motiv javnega šolstva je in mora biti dobrobit države kot celote, motiv zasebnega šolstva pa je profit."

Ob tem priznava, da so na univerzi v preteklosti napihnili število vpisnih mest, zato so nekatere rezerve pri racionalizaciji študijskih programov. A učinki bodo vidni najhitreje v letu 2013/2014. "Razmišljamo o prestrukturiranju univerze, ne ukinjanju fakultet. A ne želimo ničesar narediti na hitro," je še dejal.