Zelo velike nepravilnosti ...

Pličanič se je danes ponovno odzval na poročanje medijev o domnevno spornih prijateljevanjih med sodniki in upravitelji in dejal, da je v času od razkritja domnevnih nepravilnosti tudi sam že prejel kar nekaj elektronskih sporočil in iz pogovorov z ljudmi ugotovil, da gre za cel kup dejanj, ki jih je treba raziskati.

"Že to kar sedaj vem, pa kaže na to, da gre za zelo velike nepravilnosti," je poudaril.

V primeru, da bodo v preiskavi ugotovljene nepravilnosti, bo preiskavi sledilo sankcioniranje posameznikov, tako stečajnih upraviteljev kot tudi sodnikov, je napovedal minister. Maksimalna sankcija za sodnike je lahko njihova razrešitev, podobno pa je tudi, ko gre za stečajne upravitelje.

Če se bo v preiskavi izkazalo, da obstaja sum kaznivega dejanja, pa bo minister aktiviral tudi državno tožilstvo in kriminalistično policijo. "Uporabil bom vse svoje pristojnosti, da to raziščem in stvari pridem do dna," je dejal Pličanič.

Stečajno-sodniška afera: preplačana svetovanja za reševanje podjetij

Ni problematična samo zakonodaja, ampak tudi njena implementacija

Minister je napovedal tudi, da bo po izvedeni preiskavi treba spremeniti insolvenčno zakonodajo. Novela zakona je po njegovih besedah že pripravljena, v "luči razkritij" pa bodo na ministrstvu še premislili, kaj lahko še storijo. "Očitno tudi sama zakonodaja, ki ureja te postopke, omogoča dovolj manevrskega prostora za taka dejanja," je poudaril.

Dodal je, da sicer ni povsem prepričan, da je vse, kar se je dogajalo, tudi nezakonito po veljavnem pravu. Po njegovem mnenju sicer ni problematična samo zakonodaja, temveč tudi njena implementacija, za kar pa je odgovorno prav sodstvo.

Na vprašanje ali po razkritju domnevno spornih nagrad stečajnim upraviteljem na ministrstvu morda razmišljajo o moratoriju na stečajne postopke, pa je minister odgovoril, da o tem ne razmišljajo in da postopki normalno tečejo naprej.

Velikodušne “prijateljske” nagrade stečajnim upraviteljem

Želi si sodnike z več avtoritete

O razkritju domnevnih nepravilnosti je danes spregovoril tudi predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, ki je dejal, da zadeve sicer ne sme konkretno komentirati, si pa želi, da bi imeli sodnike z več avtoritete, kar je povezano tudi z njihovimi etičnimi načeli. Dejanja, ki so prejšnji teden prišla v javnost, pa po njegovem mnenju prav gotovo ne prispevajo k povrnitvi ugleda v sodstvo.

"Takšno ravnanje, ki je bilo razkrito v medijih, je popolnoma nesprejemljivo za pravno državo in za delovanje sodstva, posebej v kriznih časih," je poudaril Petrič.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je sicer prejšnji teden od predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana zahteval poročilo o domnevno spornih stečajnih postopkih, o katerih so poročali mediji. Poročilo naj bi Masleša pričakoval do torka. Mediji so poleg domnevno spornih prijateljstvih med stečajnimi upravitelji in sodniki izpostavljali tudi višino nagrad, ki so jih ti sodniki dodeljevali stečajnim upraviteljem.