EuroPsy je oblikovan kot dopolnilo nacionalnim standardom in jih ne nadomešča. Ker so zahteve za njegovo pridobitev enake po vsej Evropi, EuroPsy ni uporaben le znotraj meja posamezne države, temveč tudi za delo psihologa v drugi evropski državi, pojasnjujejo v Društvu psihologov Slovenije.

Dodajajo, da EuroPsy deluje na enostaven način. Psihologi z ustrezno izobrazbo in strokovnim usposabljanjem morajo zanj zaprositi pri posebnem odboru v domači državi. Če izpolnjujejo pogoje, se njihovo ime vpiše v javni register, ki ga lahko vsakdo pregleda na internetu. V registru je tudi razvidno, ali ima psiholog specialistične kvalifikacije, npr. v psihoterapiji, so pojasnili v društvu.

EuroPsy vodi EFPA, Evropska zveza psiholoških združenj. To je zveza 35 nacionalnih psiholoških združenj, ki vključuje skupno preko 300.000 psihologov. Podeljevanje certifikata EuroPsy se je začelo na začetku lanskega leta in sedaj poteka v 12 državah. Število v register vpisanih psihologov že presega 3.000 in vztrajno narašča. Dolgoročni cilj je ustvariti sistem, kjer bo javnost lahko našla psihologa ali pa preverila kvalifikacijo posameznega psihologa kjerkoli v Evropski uniji ali drugih državah Evrope.