Princ William in njegova soproga, ki sta trenutno na azijski turneji, sta danes na francoskem tožilstvu vložila kazensko ovadbo proti francoski reviji Closer zaradi objave fotografij, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vložila sta tudi ločeno zahtevo za sodno prepoved nadaljnjega širjenja teh fotografij, ki so jih posneli, ko sta bila na počitnicah v Franciji.

Iz urada tožilstva v pariškem predmestju Nanterre so sporočili, da sta ovadila neznane osebe zaradi kršenja francoskega zakona o varovanju zasebnosti. Kot je izvedela francoska tiskovna agencija AFP, želita izplačilo odškodnine tako od revije Closer, ki je minuli petek prva objavila fotografije, kot od fotografa, ki jih je posnel. Njegove identitete sicer časnik ni objavil.

Visoke kazni za vdor v zasebnost

Francija ima stroge zakone o varovanju zasebnosti. Tako izdajatelj tednika kot fotograf bi lahko bila zaradi fotografiranja in objave fotografij, ki so bile posnete brez dovoljenja prizadete osebe, obtožena na leto dni zapora in/ali denarno kazen do 45.000 evrov. Kot navaja AFP, doslej še nikogar niso obsodili na zapor, izrečene denarne kazni pa so bile večinoma simbolične.

Tožilec naj bi najprej izvedel predhodno preiskavo, na podlagi katere bo odločil, ali bo uvedel preiskavo, tako da bi lahko trajalo mesece, preden bo primer prišel na sodišče. V tem času si bo lahko fotografije, ki so dostopne že na svetovnem spletu, ogledal vsak, ki si bo to želel, dodaja AFP.

Par je vložil tudi zahtevo za sodno prepoved nadaljnjega širjenja fotografij. To zahtevo bo sodišče v Nanterreu nujno obravnavalo še danes. Če jo bo sprejelo, bo moral časnik iz prodaje umakniti petkovo izdajo, v kateri je objavil fotografije, ne bo pa niti smel prodajati spornih fotografij.

Bodoča angleška kraljica prvič predstavljena kot navadna ženska

Chi je svoj prispevek danes naslovil z besedami: "Kate Middleton - Škandal na dvoru: kraljica je naga", objavlja pa tri, nekoliko nejasne fotografije, posnete s teleobjektivom. Na največji je Kate zgoraj brez za ograjo terase, na drugi vstaja, na tretji pa s kremo za sončenje maže ramena svojega soproga.

Urednik revije Alfonso Signorini je izdajo pospremil z besedami, da je bodoča angleška kraljica prvič predstavljena kot navadna ženska, brez omejitev, tisti, ki so nad tem zgroženi, pa so po njegovih besedah še vedno navezani na monarhijo popolnih, nečloveških ljudi.

V reviji je objavljen tudi članek, v katerem se sprašujejo, ali so Katine prsni naravne ali ima za sabo lepotno operacijo.

S sodnim postopkom bi radi preprečili nadaljnjo objavo fotografij

Fotografije, ki so bile posnete, ko je bil par na počitnicah v Provansi, je v petek objavila francoska revija Closer. Obe izdaja Berlusconijeva skupina Mondadori, njena predsednica in Berlusconijeva hči, Marina Berlusconi, pa je v nedeljo odločitev za objavo utemeljila s svobodo tiska.

"Mondadori je družba, ki to svobodo izkorišča na najboljši možen način, to avtonomijo pa so ji vedno priznavali tudi njeni delničarji," je dejala.

Britanski kraljevi par bo skušal danes s sodnim postopkom doseči, da bi prepovedali nadaljnjo objavo fotografij, ne bosta pa, kot so potrdili v prinčevem uradu, zaenkrat zahtevala odškodnine. William in Kate sta sicer že vložila tudi civilno tožbo proti reviji Closer.