Yamahin dirkač je z zmago naredil korak k naslovu prvaka za sezono 2012, vseeno pa mu je večji del slave vsaj za en dan prevzel Valentino Rossi. Italijanski zvezdnik, ki se poslavlja od Ducatija, s katerim se v dveh sezonah ni niti približal pričakovanjem, je bil spet nasmejan in v stari zmagoviti izvedbi. Končno drugo mesto je bilo več, kot so tako on kot njegovi navijači v Misanu pričakovali, "doktor" pa je bil po dirki nasmejan do ušes.

"To drugo mesto mi res veliko pomeni. Gre za Misano, kjer so številni moji navijači, zdaj pa je to še dirkališče, ki se imenuje po Marcu Simoncelliju. Prav njemu in njegovi družini posvečam uspeh, rad pa bi se zahvalil vsem, ki so še verjeli v nas, čeprav nam v zadnjem času ni šlo po načrtih," je dejal Valentino Rossi. Že v četrtek pred dirko so se vsi dirkači s častnim krogom (resda na kolesih) po dirkališču spomnili na lani tragično preminulega tekmeca in sotekmovalca Simoncellija, doma je bil prav v bližini dirkališča, po novem pa steza v Misanu nosi tudi njegovo ime.

Lorenzu je boj za zmago ob odsotnosti svetovnega prvaka Caseyja Stonerja - Avstralca, ki so ga doma že operirali po grdem padcu v Indianapolisu, je tokrat v ekipi Honde zamenjal Britanec Jonathan Rea in končal na osmem mestu - olajšal tudi rojak Dani Pedrosa. Drugi v SP se je namreč že v začetnih zavojih zapletel s Hectorjem Barbero in odstopil, Lorenzu pa je start najbolje uspel, za njim se je na drugo mesto prebil Rossi, takšen vrstni red pa je bil tudi na koncu 27 krogov dolge dirke.

"Ni bilo enostavno. Imel sem nekaj težav, da sem prišel do prvega mesta, potem pa sem moral paziti na Valentina, ki je bil res v odlični formi. A mi je uspelo ohraniti prednost, obenem pa nisem naredil nobene napake, tako da sem ostal na prvem mestu," je potek dirke in šesto zmago sezone opisal Jorge Lorenzo.

Za tretje mesto sta razburljiv dvoboj v zadnjih krogih uprizorila Alvaro Bautista in Andrea Dovizioso, nazadnje pa je bil za nekaj stotink hitrejši Španec ter si prvič v sezoni zagotovil zmagovalne stopničke.

Zmaga Lorenza in ničla Pedrosa sta na vrhu SP naredili večjo razliko, saj ima zdaj Yamahin dirkač 270 točk, Pedrosa pa 232. Boj za naslov sicer še ni odločen, saj je do konca sezone še pet dirk. Stoner je izpustil že drugo dirko zaradi posledic padca in ostaja pri 186 točkah, Dovizioso je četrti pri 163, Rossi pa se je prebil na šesto s 120 točkami.