Te pa so se kaj hitro razblinile, saj so delavci zaradi stečaja družbe gradbišče po mesecu dela zapustili. Gradbišče tako že več kot poldrugo leto sameva, prerašča ga ambrozija, postalo pa je tudi pravi raj za mrčes in odpadke.

Vodstvo VDC je, potem ko jim je upanje vlil tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, pričakovalo hitro izbiro novega izvajalca in nadaljevanje gradnje. Vendar se to ni zgodilo. Ministrstvo je namreč odločilo, da javnega naročila ne bodo oddali, vseh pet ponudb pa so zavrnili kot nesprejemljive. Svojo odločitev opravičujejo s sklepom vlade, da se je veljavni proračun zmanjšal za 3,5 odstotka.

"Ministrstvo tako nima dovolj denarja za izvedbo razpisanih del. Po zakonu o javnih naročilih pa je nesprejemljiva tista ponudba, katere ponudbena cena presega naročnikova zagotovljena sredstva," so med drugim sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in dodali, da bodo ponovili postopek oddaje javnega naročila takoj, ko bodo imeli zagotovljen denar. Kdaj bo to, niso zapisali.

"Naš varstveno-delovni center ima zares nesrečno zgodovino. Prostore za delovni center nujno potrebujemo. V Solkanu se na enem mestu v dotrajanih prostorih pokritih z azbestnimi ploščami drenja 34 uporabnikov in šest zaposlenih," je razočarana Tea Leban, direktorica VDC, ki pravi, da v novem objektu načrtujejo tudi bivalne enote za 22 oseb z motnjami v razvoju. "Ti so sedaj v Stari Gori in se ne morejo razvijati, tako kot bi se lahko pod strokovnim vodstvom v mestu. S selitvijo bi prostor dobili za uporabnike z možganskimi pogodbami. Na čakalni listi je kar 45 oseb, ki bi nujno potrebovale rehabilitacijo."

Na težave novogoriškega varstveno- delovnega centra sta ministrstvo opozorila novogoriški župan Matej Arčon in poslanec v državnem zboru Mirko Brulc. Minister Vizjak je pred časom obljubil, da bo kljub zamiku naložba predvidoma končana do leta 2013. Vrednost gradnje je ocenjena na 4,2 milijona evrov, 60 odstotkov denarja pa mora zagotoviti ministrstvo. Preostanek odpade na novogoriško občino, ki naj bi že izpolnila svoje obveznosti. Kljub temu pa direktorica kaže s prstom na odgovorne na občini: "Če ne bi na mestni občini tako zavlačevali s pridobivanjem dokumentov, bi ujeli roke in objekt bi že dogradili. Tako pa smo pol leta zamujali, razmere so se poslabšale, nam namenjen denar pa je ministrstvo porabilo za druge projekte."