Že pred leti je bila Rogla pripravljalna baza rokometašev Katarja, po Mačkovem ustoličenju pa je to spet postala. Čeprav je v najbogatejši državi na svetu trenutno več kot 40 stopinj Celzija, igralci nimajo težav s prilagoditvijo na hladnejšo Slovenijo. "Mogoče se sliši čudno, a na Rogli uživajo. Pred dnevi, ko je bila temperatura okoli ničle, so spali pri odprtih oknih, jaz, ki sem vajen nizkih temperatur, pa sem bil pokrit z dvema odejama," je pojasnil Maček, ki bo med prvim delom priprav na Rogli 70 odstotkov namenil telesni pripravljenosti in 30 odstotkov treningom z žogo, v Podčetrtku pa bo obratno. Tudi lani je bazične priprave opravil na Rogli, kar je bil zadetek v polno: na štirih velikih tekmovanjih se ni poškodoval niti en igralec!

Prvi naslednji veliki cilj je nastop na SP 2013 v Španiji, kjer bo Katar igral v skupini z Dansko, Islandijo, Rusijo, Makedonijo in Čilom. "Že takoj, ko smo se po kvalifikacijah v Džedi uvrstili na SP, in še pred žrebanjem skupin sem si zadal visok cilj - uvrstitev v drugi krog, med šestnajst najboljših na svetu. Potrebno si je postaviti visoke cilje, ne pa se skrivati pred njimi in že vnaprej iskati alibijev. Za nas se je žrebanje razpletlo po najslabšem scenariju, saj smo dobili težke, a neatraktivne nasprotnike," je ples kroglic analiziral Maček, ki igralce opozarja, da v Španijo nikakor ne gredo na izlet ali počitnice. Ob tem opozarja na Čile: "To sploh ni tako 'leva' reprezentanca, kot mnogi mislijo. Za napredovanje bo potrebno poleg Čila premagati še vsaj eno reprezentanco, pri čemer računam na uspeh proti Rusom ali Makedoncem. Če Katar primerjam z Evropo, spada v srednji kakovostni razred. Naša velika prednost, če jo bomo znali izkoristiti, bo ta, da nas bodo nasprotniki podcenjevali."

V reprezentanci ima tako v Katarju rojene igralce kot tujce s športnim potnim listom te države. Prihajajo iz Maroka, Tunizije, Egipta, Sirije in drugih držav, ima pa tudi dva rokometaša z območja nekdanje Jugoslavije: Marka Bagarića iz Hrvaške in Elderja Memiševića iz Bosne in Hercegovine, ki pa ga zaradi poškodbe nožne mišice ni na Rogli. Vsi sedanji reprezentanti igrajo v katarskih klubih, za tako zgodnje priprave na SP pa se je Maček odločil zaradi pomanjkanja težkih tekem: "Igralci v Evropi imajo v klubih težke tekme skozi celotno sezono. A po drugi strani imamo mi več časa in če ga bomo znali dobro in pametno izkoristiti, da zmanjšamo zaostanek za Evropo, se nam lahko to obrestuje. In mi trdo delamo, se ne zafrkavamo. Za priprave na Španijo bomo imeli vsaj dva meseca več časa kot evropske reprezentance, ki bodo lahko v celotni zasedbi delale šele v zadnjih dveh tednih pred začetkom tekmovanja. Čas je naš veliki adut, čeprav mi bo tudi odsotnost mojih trinajstih igralcev, ki se bodo pripravljali in igrali na azijskih igrah, podrla reprezentančni sistem dela in priprav."

V Katarju so vsi igralci v klubih zaposleni v vojski ali policiji, a imajo zaradi svojega statusa različne ugodnosti. "V večini primerov morajo biti ob šestih zjutraj v službi, a če imam reprezentančni trening ob desetih, lahko gredo ob devetih iz službe, po treningu pa domov. Med pripravami so vsi oproščeni službenih obveznosti, imajo pa delovni dopust. Plačo dobijo tako v službi kot v klubu, kot reprezentanti pa še posebno plačo od zveze," pravi Maček, ki na vprašanje, koliko zaslužijo rokometaši v tej državi, odgovarja: "Verjemite, da tega res ne vem. Kar koli bi rekel, bi zgolj ugibal in se morebiti krepko zlagal. A po mojem mnenju seveda nihče med njimi ni revež."

Leta 2015 bo SP v rokometu za moške gostil prav Katar, a se v državi o tem za zdaj skoraj nič ne govori in še manj dogaja. "Vem, da so projekti narejeni, a se stvari v arabskem svetu dogajajo zelo počasi. Toda ko bo moralo biti vse pripravljeno in zgrajeno, se bo to tudi zgodilo, čeprav tik pred zdajci. Takrat bo vse tako, da bodo ljudje lahko le gledali in se čudili. Vse bo na vrhunski ravni, tako kot tudi SP 2022 v nogometu, ki ga bo prav tako gostil Katar," napoveduje Maček, ki se je odlično prilagodil arabskemu načinu življenja. "Vedno poudarjam, da je delati v arabskem svetu težje kot kjer koli drugje. Enostavno se moraš prilagoditi, ne pa tako kot v Evropi, kjer se mora večina bolj ali manj prilagoditi tebi."

Poleg pomanjkanja težkih tekem so glavni minus arabskega (tudi katarskega) rokometa tamkajšnji sodniki, ki imajo drugačna merila delitve pravice kot evropski. "Prejšnji teden smo si ogledali derbi Gorenje - Maribor in videli evropski način sojenja. Šlo je za igro na telo, na nož. Če se malce pošalim: če bi tako sodili v Katarju, se tekma verjetno sploh ne bi končala, saj bi bili vsi igralci izključeni že pred koncem," v šali pravi Maček, ki je bil doslej klubski trener v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Kuvajtu, Bahrajnu in Katarju.

Njegova žena, nekdanja rokometašica romunskega rodu Gabrielle Beatrice Gubesh, je v Iranu zdržala le dva tedna, v Katarju pa je precej drugače. "To sta povsem različna svetova. Žena trenutno nima redne službe, ampak je osebna trenerka za ženske. Rokomet je igrala tudi v Katarju, a si je spet poškodovala koleno in odnehala. Posvetila se je osebnemu trenerstvu, v katerem ima že veliko izkušenj. Ko sva bila v Bahrajnu, je trenirala tudi ženo kraljevega brata," opisuje Borut, ki s soprogo živi v središču Dohe, v katerem so veliko trgovsko središče, hoteli in ambasade. Sprva so mu ponujali vilo ali hišo, a ju ni želel, zdaj pa živita v 250 kvadratnih metrov velikem stanovanju v zgradbi, ki ima v spodnjih prostorih bazen, savne, varnostnike...

Maček (tako kot tudi ostali) nima podpisane pogodbe s katarsko rokometno zvezo, ampak s tamkajšnjim olimpijskim komitejem. Pogodba z enomesečnim odpovednim rokom se vsako leto avtomatično obnavlja, a Slovenec si s tem ne beli glave, saj je njegov položaj zelo trden. "Imam bivalni in delovni vizum, ki mi omogoča, da lahko normalno potujem. Nihče od tistih, ki imamo pogodbe z olimpijskim komitejem, ne moremo države zapustiti brez njegovega dovoljenja. Če hočem oditi iz države, mora rokometna zveza izpolniti obrazec, v katerem napiše, kdaj bom zapustil Katar in kdaj se bom vrnil, kateri so razlogi za odhod in kam grem...," pripoveduje Maček.

Mnogi napačno mislijo, da je življenje v Katarju precej dražje kot v ostalih delih sveta. "Če povem po pravici, ne vem, koliko stane liter bencina. Vem pa, da - čeprav se veliko vozim z avtom - za bencin na mesec zapravim le dobrih 30 evrov," hudomušno pravi Maček, ki je bil letos ves mesec na počitnicah v Sloveniji: "Ko sem primerjal cene, sem ugotovil, da je življenje v Sloveniji skoraj dražje kot v Katarju. Poleg tega je v Katarju vzdušje bolj veselo in prijetno, v Sloveniji pa je vse apatično in melanholično."

Rolando Pušnik trenira vratarje v Katarju: Največja težava je bila delovna disciplina