Z nadvse priročnim kalkulatorjem smo se malce poigrali. Za primer smo vzeli avtomobil nižjega srednjega razreda z bencinskim motorjem, ki ob mešani vožnji porabi okoli 7 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov. To so na slovenskih cestah zelo pogosti avtomobili, na primer renault clio, opel corsa, ford fiesta …

Recimo, da smo kupili nov avtomobil in zanj odšteli enajst evrskih tisočakov. Prodati ga nameravamo po sedmih letih, in sicer za okoli štiri tisoč evrov. Temu prištejemo še strošek letne registracije in zavarovanja avtomobila. Za servis letno odštejemo povprečno 170 evrov, za menjavo pnevmatik še 30. Stroška morebitnih novih pnevmatik nismo dodajali. Seveda ne smemo pozabiti na vinjeto. Vzamemo letno, ker brez nje skorajda ne gre. Stroškov parkiranja na srečo nimamo. V enega zadnjih polj vpišemo, da letno prevozimo okoli 25 tisoč kilometrov. Cena 95-oktanskega goriva pa znaša 1,576 evra.

V tem primeru za avtomobil porabimo 4995 evrov na leto, kar znese 416 evrov na mesec in 14 evrov na dan.

Recimo, da na mesec zaslužimo okoli tisoč evrov. V tem primeru za avtomobil delamo kar pet mesecev na leto, več kot 12 dni v mesecu oziroma 2,91 dni na teden. Če smo si privoščili večji avtomobil, so stroški tega še višji. Če ste prepričani, da vas ne bodo spravili v slabo voljo, jih lahko preverite tukaj.