Vlada se je z informacijo o nameravanem tranzitu jedrskih snovi preko območja Slovenije, ki ga bodo izvedli predstavniki podjetja Edlow International, seznanila na četrtkovi seji.

Gorivo je po besedah direktorja Uprave RS za jedrsko varnost Andreja Stritarja zelo podobno tistemu, ki ga uporabljajo v reaktorju v Podgorici pri Ljubljani, ta pa je skoraj enak dunajskemu reaktorju. Hkrati z vrnitvijo izrabljenega goriva v ZDA pa bodo Avstrijci dobili tudi novo gorivo za svoj reaktor.

Verjetnosti, da bi prišlo do kakršnih koli radioaktivnih onesnaženj, pa skorajda ni, poudarja Stritar. Pri tovrstnih prevozih se namreč vedno uporablja posebne zabojnike, ki so preizkušeni na padce z višin, požare in poplave. Po vsej verjetnosti bi tako tudi v primeru prometne nesreče in uničenja tovornjaka zabojnik z jedrskim gorivom ostal cel.

Sicer pa so tovrstni tranzitni prevozi dokaj pogosti, ugotavlja direktor uprave za jedrsko varnost. Tako so denimo že pred več kot desetletjem prepeljali gorivo iz reaktorja v Podgorici, največji zalogaj do zdaj pa je predstavljal prevoz izrabljenega jedrskega goriva z vlakom iz Srbije preko Madžarske in Slovenije v Rusijo.

Zaradi samega varovanja prevoza, ki bo potekal v spremstvu policije, pa detajlov o tem, kdaj in kako bo potekal prevoz, na upravi ne morejo dati. Je pa Stritar poudaril pomen zbiranja vsega izrabljenega jedrskega goriva v državi izvora - ZDA in Rusijo. Pobudo za to so dali Američani iz razloga, da ne bi v prihodnosti kdo poskušal iz teh materialov izdelati jedrsko orožje, kar je sicer teoretično mogoče.