Na prireditvi, ki jo mestna občina Koper organizira s pomočjo vseh primorskih občin in združenj borcev, pričakujejo organizatorji najmanj 50 avtobusov članov borčevskih organizacij, več kot sto praporov partizanskih enot in združenj, 165 pevcev, 50 godbenikov pihalnega orkestra Koper, 80 plesalcev. Sodelovali naj bi tudi vlačilci na morju, letala pa naj bi uprizorila ples v zraku. Slavnostni govornik bo predsednik republike Danilo Türk, goste pa bodo nagovorili še župan Boris Popovič, predsednik pokrajinskega sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB Jerko Čehovin, predsednik koprske zveze borcev Boris Kralj in nekdanji župan sosednje Doline ter dolgoletni borec za odprto mejo Edvin Švab.

Režiserka proslave Katja Pegan, sicer direktorica koprskega gledališča, je povedala, da to ne bo klasična proslava, ampak celodnevno dogajanje s poudarkom na dobrodelnosti in solidarnosti. Dejala je, da praznovanje črpa iz korenin, se dotika današnjega časa in seže do senzibilnosti in multikulturnosti, ki jo živi Primorska v tem trenutku. Vstop na vse prireditve je brezplačen, kar velja tudi za večerni koncert skupine Siddharta, ko se bo tako imenovan rdeč dan prevesil v rumeno noč.

Ali bo na proslavo, kjer bo prisotnih nemalo rdečih zvezd, ki so bile nezaželene na državni proslavi ob dnevu državnosti, prišel kateri od ministrov ali nemara sam predsednik vlade, na koprski mestni občini ne vedo. Mariza Sponza s koprske mestne občine je povedala, da so poslali vabila vsem najvišjim predstavnikom Republike Slovenije - tudi vladi - a potrditve udeležbe katerega od njenih predstavnikov na prireditvi do včeraj opoldne niso prejeli. Na koprski občini so tudi zavrnili očitke, da župan Boris Popovič pripravlja proslavo zaradi provokacije. Znano je, da je bil do pred kratkim Popovič podpornik predsednika vlade Janeza Janše, potem pa se mu je zaradi kadrovanja v Luki Koper "odrekel" ter se zbližal z ljubljanskim županom in predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem.

O uporabi rdeče zvezde, ki krasi tudi vabila za prireditev, pa je predsednik pokrajinskega odbora zveze borcev NOB za južno Primorsko in koordinator prireditve Jerko Čehovin poudaril, da so ljudje na Primorskem v rdeči zvezdi po vojni videli svobodo, konec fašističnega terorja. "Zgodovinsko gledano smo se osvobajali pod rdečo zvezdo. Takoj po vojni, ko se še ni vedelo, ali bo pariška mirovna pogodba Primorsko priključila novi državi, je zvezda na Primorskem krasila številne napise, kot so Živel Tito, Živela Primorska in podobne. Primorci se z rdečo zvezdo zato identificiramo," je pojasnil Čehovin.