Marija Šestak ima smolo, da ne sodi v kategorijo osvajalcev kolajn na največji tekmi na svetu. V epskem finalu v Pekingu je v troskoku skočila prek 15 metrov in končala na šestem mestu. Štiri leta kasneje v Londonu ni denimo nobena skakalka preskočila magične meje.

Marija Šestak je bila štiri leta kasneje med dvanajstimi olimpijskimi finalistkami v Londonu. Pot, ki jo je prehodila v zadnjem obdobju, je bila trnova. Po pekinškem blišču je doživela veliko bede, ki so jo prinesle predvsem poškodbe. Ko je lani dosegla normo A za nastop na svetovnem prvenstvu v Daeguju, je 33-letna atletinja Massa dobila krila. V tej sezoni se je uvrstila v finale evropskega prvenstva v Helsinkih in olimpijskih iger v Londonu, najbolje pa je tekmovala v zaključku sezone, ko je zmagala na močnem mitingu v Roveretu in na zadnjem mitingu diamantne lige v Bruslju zasedla tretje mesto, kar je bila daleč najboljša slovenska uvrstitev sezone na mitingih najvišje ravni.

"Ko potegnem črto pod sezono, sem z uvrstitvami zadovoljna. Dvakrat zapored se na olimpijskih igrah uvrstiti v finale, ni mala stvar. Pika na i je bilo tretje mesto v diamantni ligi v Bruslju. Finale na evropskem prvenstvu v Helsinkih mi je vlil samozavest, saj sem se po nekaj letih suše uvrstila med najboljše," je bila na Zgornjem Brniku, kamor je prišla na atletsko druženje šampionov, ki so osvajali kolajne na največjih tekmah, zadovoljna Marija Šestak. "Po drugi strani, vsaj kar zadeva daljave, svoje pripravljenosti nisem realizirala. Sezono sem začela slabo, kar mi je načelo samozavest. Tudi razmere na največjih tekmah niso bile dobre. Na predzadnji tekmi sezone v Roveretu sem se počutila odlično, izvedla sem odličen skok, česar daljava 14,10 metra ni pokazala. Imela sem močan veter v prsi. Kot sem večkrat omenila, sem bila v tej sezoni sposobna daljav med 14,40 in 14,50 metra. Po drugi strani moram biti zadovoljna, da sem se letos ustalila pri daljavah med 14,10 in 14,30, kar je dobra osnova za naprej."

Dosežki v tej sezoni dajejo Šestakovi veliko upanja za prihodnje leto, v katerem bo vrhunec avgusta na svetovnem prvenstvu v Moskvi, najpomembnejša tekma zimske sezone pa bo marca v Göteborgu, kjer bo dvoransko evropsko prvenstvo. "Očitno moji rezultati napredujejo počasi, kar je po eni strani dobro. To mi vliva optimizem. Še posebej po odličnem zaključku, ko sem premagala veliko tekmovalk, ki so bile med sezono pred mano. Pomembno je tudi, da sem končala sezono zdrava. Končno se lahko štejem med nepoškodovane atletinje. Počutim se zelo dobro. Naslednjo sezono bom zagotovo tekmovala, saj sem deležna številnih vprašanj, ali mislim še nadaljevati aktivno kariero. Menim, da bom naslednje leto lahko še bolj realizirala cilje, ki sem si jih zastavila. Povrhu naj bi bilo poolimpijsko leto za številne tekmovalke rezultatsko slabše, sama pa naj bi še napredovala. Tekmovala bom tako pozimi kot poleti. Zelo sem motivirana, imam visoke cilje in kar je najpomembnejše, v skokih zelo uživam. Komaj čakam, da gremo naprej."

Marija Šestak z izjavami odstopa od slovenskega povprečja. Venomer ima izjemno visoke cilje, vedno si želi skakati še bolje, ni še izvedla skoka, s katerim bi bila povsem zadovoljna. Je to zato, ker izhaja iz drugega okolja, ali zaradi dejstva, da so se ji apetiti dvignili po olimpijskem skoku prek 15 metrov v Pekingu? "Po naravi sem zelo samokritična. Včasih celo preveč. Spominjam se, da sem v Pekingu po skoku 15,03 rekla, da skok s tehničnega vidika ni bil idealen. Verjetno smo Srbi znani po tem, da smo bolj temperamentni, za stvari se bolj borimo. Ne bojimo se reči, da imamo visoke cilje. Če je moj cilj kolajna na velikem tekmovanju, to jasno povem in se ne sramujem, če tega ne dosežem. Vedno grem naprej in si zastavljam etapne cilje. Trenutno razmišljam o dopustu, potem bom o evropskem dvoranskem prvenstvu, potem svetovnem v Moskvi. Če nimam visokih ciljev, nimam prave motivacije. Če bi si zadala cilj, da prihodnje leto skočim 14,30 metra, ne bi naredila nič. Če pa si za izhodišče vzamem osvojitev kolajne v Göteborgu, bom še bolj motivirana," je sklenila atletinja Massa, študentka 1. letnika novinarstva na FDV.