Sobota, 15. septembra

V SNG Drama Ljubljana začenjajo letošnjo sezono. Poleg dveh premier - predstav Zang Tumb Tuuum v režiji Vita Tauferja in Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija - so pripravili še druge kulturno-umetniške dogodke s skupnim naslovom Nemirna noč!.

V Lutkovnem gledališču Maribor bo premierna uprizoritev predstave Mož, ki je sadil drevesa, ki jo je po motivih pripovedi Jeana Gionoja priredila in režirala Nika Bezeljak. Lutkovna predstava je namenjena mladini in odraslim gledalcem.

Ponedeljek, 17. septembra

Na Dunaju se bo začela generalna skupščina Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

Torek, 18. septembra

V New Yorku bo potekalo 67. zasedanje generalne skupščine Združenih narodov.

Pakistansko vrhovno sodišče bo začelo obravnavo o odstavitvi ministrskega predsednika Raža Perveza Ašrafa zaradi žalitve sodišča.

Sreda, 19. septembra

Francoska vlada bo parlamentu predložila zakon o ratifikaciji proračunskega fiskalnega pakta Evropske unije.

Mednarodni denarni sklad bo začel inšpekcijski obisk Bolgarije, ki bo trajal do 2. oktobra.

Pred redno sejo državnega zbora, ki se bo začela prihodnji ponedeljek, bo v parlamentu zatišje. Med redkimi sejami delovnih teles se bo na zahtevo poslancev Pozitivne Slovenije sestal notranjepolitični odbor in pretresal znamenja, ki naj bi kazala, da poskuša notranji minister Vinko Gorenak policijo spraviti pod svoj neposredni, operativni, kot so zapisali, vpliv. Pri tem pobudniki seje omenjajo nenavadno zamenjavo šefa policije ter predloge dveh novih zakonov o policiji, katerih vsebina naj bi bila ukrojena predvsem po meri SDS. Podobno razpravo v odboru, le da z obrnjeno politično puščico, naj bi na zahtevo SDS in NSi opravili prejšnji teden. Govorili naj bi o pritiskih na tožilce, ki preiskujejo domnevna kazniva dejanja Zorana Jankovića, ker je generalni državni tožilec odredil strokovni nadzor nad delom posebne tožilske skupine. Notranjega ministra Vinka Gorenaka naj bi na tej seji pozvali, da napravi red v tožilstvu. Toda že sklicano sejo je predsednica odbora Maša Kociper (PS) odpovedala, ko je dobila mnenje zakonodajnopravne službe, da odbor za tovrstne razprave in sklepe o delu tožilstva ni pristojen.

V Milanu se začne teden modnih revij za pomladno in poletno kolekcijo 2013.

V Neaplju bodo praznovali praznik zaščitnika mesta sv. Gennara. Od 4. stoletja naprej je katedrala na ta dan polna ljudi, ki pričakujejo, da se bo njegova posušena kri ponovno utekočinila.

V Münchnu se začenja Oktoberfest.

Četrtek, 20. septembra,

Mandatno-volilna komisija bo med drugim glasovala o dveh novih nadzornikih STA in o 15 novih članih upravnega odbora Prešernovega sklada. Minister Žiga Turk v nadzorni svet STA predlaga upokojeno novinarko in kolumnistko tednikov Reporter in Demokracija Zlato Kraševec ter šefa kadrovske službe Pošte Slovenije Martina Mlakarja. Za imenovanje bo morala vladajoča koalicija v državnem zboru zbrati vsaj 46 glasov.

V Kinu Šiška bo doživel slovensko premiero dokumentarec Marina Abramović: The Artist is Present. Film predstavi zapeljivo, neustrašno in nezaslišano Marino Abramović, ki že skoraj štirideset let na novo opredeljuje in definira umetnost.

Petek, 21. septembra

Z nastopom dua Silence se bo zgodila uradna otvoritev sezone v Kinu Šiška. Na koncertu bosta glasbenika predstavila skladbe za dva klavirja, obzirne sintetizatorje in glas z novega albuma Musical Accompaniment for the End of the World, ki je izšel 14. aprila letos pri društvu Pekinpah.