Kot so ob tem pojasnili na MZZ, bo ministrstvo pri materialnih stroških in pogodbenih obveznostih z zaprtjem omenjenih predstavništev v letu 2013 prihranilo približno 500.000 evrov.

Dodali so, da so lokalno zaposleni dobili odpoved delovnega razmerja, trije diplomati bodo predčasno razporejeni v notranjo službo, ena diplomatka pa bo premeščena na slovensko veleposlaništvo v danskem Koebenhavnu, ki bo poslej nerezidenčno pokrivalo Švedsko.

Nerezidenčno pokrivanje Portugalske bo na veleposlaništvu v nizozemskem Haagu. Nerezidenčno pokrivanje Maroka bo prevzelo veleposlaništvo v Parizu, delokrog konzulata v Düsseldorfu pa bo prevzelo veleposlaništvo v Berlinu.

Je pa vlada v četrtek na seji sprejela sklep o odprtju konzulata v nemškem Potsdamu, ki ga bo vodil častni konzul Mark Cristopher Donfried. Konzularno območje bo obsegalo zvezno deželo Brandenburg, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Slovenija ima v Nemčiji poleg veleposlaništva v Berlinu še generalni konzulat v Münchnu ter konzulate, ki jih vodijo častni konzuli v Bad Sodnu, Hamburgu in Dresdnu.

V okviru varčevalnih ukrepov bo Slovenija 15. oktobra zaprla še veleposlaništvo v Helsinkih na Finskem, 31. oktobra pa v irskem Dublinu. Takrat bo vrata zaprl tudi generalni konzulat v New Yorku.