MIT je prejel pet zvezdic in skupno oceno 100, kar označuje odlično univerzo. Takoj za MIT se je uvrstila univerza v Camebridgu, ki je prav tako prejela pet zvezdic in oceno 99,8. Na tretjem mestu je pristala univerza Harvard, za njo pa kolidž v Londonu in univerza v Oxfordu. Na šestem mestu je pristal Imperial kolidž v Londonu, na sedmem pa univerza Yale. Devet mesto je zasedla univerza Princeton, deseto pa Kalifornijski inštitut za tehnologijo ali Caltech.

Celotno lestvico si lahko pogledate na tej povezavi. (UL najdete na 24 strani)

Cilj QS, vodilni mreža za pomoč pri karieri in izobraževanju, je, da "motiviranim posameznikom pomaga izpolniti potencial prek kakovostnega izobraževanja, možnosti mednarodne mobilnosti in možnosti za gradnjo kariere v prihodnosti". Portal zato pri ocenjevanju univerz upošteva predvsem možnost študija v tujini in odprtost do tujih študentov. Zanimajo pa jih akademiki, zaposleni na univerzah in fakultetah ter celo vodstva teh. Drugi kazalci, vključeni v oceno, so še kvaliteta raziskovanj na univerzi, zapoljivost diplomantov, kvaliteta poučevanja ... Več o metodologiji si lahko preberete tukaj.

Na lestvico QS je uvrščena tudi slovenska Univerza v Ljubljani (UL), ki je tako kot lansko leto pristala v razredu od 551-600, v katerem so univerze razvrščene po abecednem vrstnem redu. Tiskovni predstavnik UL mag. Gregor Jagodič je sporočil, da so na univerzi z omenjeno lestvico seznanjeni, prav tako z metodologijo uvrščanja na lestvico. "Smo edina slovenska univerza, ki je uvrščena na vse poznane lestvice rangiranja univerz," je uvrstitev med 700 najboljših univerz na svetu pojasnil Jagodič.

Univerza v Ljubljani je uvrščena še v razred od 401-500 na Šanghajski lestvici, na 207. mesto na Webometricsu, ki pozna tudi lestvico evropskih univerz, med katerimi ljubljanska zaseda 62. mesto. V bloku vzhodno evropskih držav – prav tako Webometrics – pa je na 3. mestu, takoj za Karlovo univerzo v Pragi in Masarykovo univerzo v Brnu.

Na Univerzo v Ljubljani smo še naslovili vprašanje, kaj menijo o univerzi MIT. "Menimo, da ima MIT vrsto kvalitet, zaradi katerih si zasluži prvo mesto na tej lestvici. Se pa na prvem mestu pogosto nahajata tudi Harvard Univesity in University of Oxford," je odgovoril Jagodič.

Preberite še:

Strošek visokošolske izobrazbe posameznika se slovenski državi povrne vsaj šestkratno