Rekićeva se je po besedah staršev, ki se počutijo "v celoti izigrane", izgovorila, da varstvo za okoli 60 otrok zapira po odločbi inšpektorjev. A starši sumijo, da je bil v ozadju poskus, da bi se okoristila z njihovim denarjem, saj akontacije večini (še) ni vrnila, niti izplačala plač vzgojiteljicam niti ni redno plačevala dobaviteljev hrane in najemnine. Zaradi suma goljufije in kršenja delovnih pravic vzgojiteljic bodo Rekićevo ovadili. Ker se bojijo, da bi Rekićeva utegnila izigrati še druge starše, saj naj bi nove enote nameravala odpreti tudi v Kočevju in na Obali, so o vsem skupaj obvestili še medije. Na podoben način kot postojnsko pa je pred časom že zaprla varstvo Liin gaj v Ljubljani, nepravilnosti naj bi se pojavljale tudi v njenem varstvu v občini Brezovica.

Pomanjkljiva zakonodaja

Kot smo preverili, inšpektorji odločbe o zaprtju varstva v Postojni niso izdali, so pa zaradi pritožb staršev o sumih kršitev in nepravilnosti Rekićevo vzele pod drobnogled tako tržna kot delovna in zdravstvena inšpekcija. K ustrezni ureditvi dejavnosti in vpisu v razvid jo je pozvalo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Zaradi pomanjkljive zakonodaje zdaj za nadzor nad Rekićevo (in podobnimi samostojnimi podjetniki, ki se ukvarjajo z varstvom otrok in se pojavljajo zlasti v občinah, kjer se spopadejo s prostorsko stisko v vrtcih, čeprav je to njihova naloga) formalno ni pristojna šolska inšpekcija. So pa na ministrstvu pojasnili, da bo prav zaradi takšnih primerov, med katerimi je "primer izvajalke Rekić trenutno najbolj odmevno 'varovanje otrok'", Inšpektorat za šolstvo in šport pozval tržni inšpektorat in socialno inšpekcijo, da pripravijo skupno strategijo nadzora nad subjekti, ki so vpisani v poslovni register in ne v register pri ministrstvu, zaradi česar njihova dejavnost varstva otrok formalno sodi na področje zdravstvenega in socialnega varstva in ne na področje predšolske vzgoje.

Ni pregleda nad izvajalci

Na tržnem inšpektoratu pa si že dve leti prizadevajo, da bi nadzor nad vsemi pravnimi osebami in posamezniki, ki se ukvarjajo z varstvom otrok, opravljala šolska inšpekcija, pravijo. Ta je po njihovem prepričanju edina pristojna za nadzor nad pogoji za varstvo otrok. Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica, je poudarila, da so se že pred dvema letoma izdali sklep, naj se zakonodaja dopolni tako, da se zahteva vpis v razvid in izpolnjevanje pogojev za vse gospodarske subjekte, ki opravljajo dejavnost varstva predšolskih otrok.

Prav tako bi moralo ministrstvo, pristojno za šolstvo, obvestiti javnost, kateri varuhi oziroma vrtci so vpisani v razvid in kateri niso, menijo na tržnem inšpektoratu. Pri tem bi morali na ministrstvu javnost tudi opozoriti, da le prvi izpolnjujejo pogoje in da se nad njimi izvaja nadzor. A do realizacije teh sklepov po besedah Grlićeve do danes še ni prišlo.

Staršem bo poskušala pomagati občina

Na ministrstvu za izobraževanje so sicer dodali, da se je Rekićeva že sredi julija oglasila pri njih, da bi uredila registracijo svojega varstva. Ministrstvo jo je seznanilo z vsemi možnostmi in pogoji, pod katerimi lahko registrira posamezno obliko (zasebni vrtec, zasebni vzgojitelj ali varuh predšolskih otrok), in ji v zvezi s tem dalo vse usmeritve, a Rekićeva do zdaj ni vložila nobene vloge. Za pojasnila smo želeli vprašati tudi Rekićevo, a se na naše klice ni odzivala.

Postojnskim staršem bo iz zagate zdaj poskušala pomagati občina Postojna. Podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino napoveduje odprtje dodatnih oddelkov za prvo starostno obdobje v Studenem, z novim letom pa še v Osnovni šoli Miroslava Vilharja v Postojni, pa tudi razpis koncesije, toda mest za vse otroke še vedno ne bo dovolj, saj je že brez otrok iz Sončka v čakalni vrsti več deset otrok.