Na Gorenjskem sicer živi več kot 200.000 prebivalcev. Najdlje so bili brez elektrike v Kranju in okolici. Po vsej Gorenjski je vladala popolna tema, prenehali so delovati vsi semaforji, javna razsvetljava, moteno je bilo delo nočnih izmen v tovarnah, zjutraj marsikje ni bilo moč kupiti svežega kruha, nekaj težav so imeli tudi na železnici, največ problemov pa v jeseniškem Acroniju, saj so njihovo razdelilno transformatorsko postajo na omrežje priklopili šele včeraj ob dveh popoldne. Kot so sporočili iz državnega sistemskega operaterja Eles, je bil to eden največjih in najobsežnejših izpadov električne energije v Sloveniji v zadnjih desetih letih. Na Gorenjskem pa do takega izpada še ni prišlo.

Do napake je zaradi močnega neurja prišlo točno dve minuti čez enajsto zvečer na osrednji gorenjski razdelilni transformatorski postaji na Okroglem v lasti družbe Eles. "Po napaki je Eles aktiviral nočno dežurno službo, na terenu je napako odpravljalo 20 ljudi. Po zadnjih podatkih je napaka v RTP Okroglo povzročila škodo na primarni opremi, kamor sodijo prenosne naprave: daljnovodi, transformatorji, stikalne naprave in izolatorji. Višino škode še ugotavljamo," je sporočila Katja Krasko Štebljaj iz Elesa.

Zaradi napake na prenosnem omrežju Elesa je prišlo do številnih poškodb na razdelilno transformatorskih postajah Elektra Gorenjske. "Vse dežurne ekipe so od začetka nezgode na terenu in odpravljajo napake, ki bodo popolnoma odpravljene v naslednjih dneh. Ocenjujemo, da gre za veliko škodo na omrežju," je povedala Renata Križnar z Elektra Gorenjska. Prvi so do elektrike prišli na škofjeloškem že čez dobrih deset minut, medtem ko so transformatorske postaje Labore, Primskovo in Zlato polje začele oddajati elektriko šele dvajset minut čez četrto uro zjutraj.

Jeseniški Acroni sodi med tri največje porabnike električne energije v državi. Zaradi visokih potreb imajo lastno transformatorsko postajo, elektriko jim dobavlja Eles neposredno, ki pa je omenjeno postajo uspel usposobiti šele 15 ur po izpadu elektrike, pa tudi po tem so bile motnje tako pogoste, da vse do poznega popoldneva proizvodnja ni mogla teči normalno. V primeru izpada zgolj Acronijeve postaje ima Eles "rezervno zanko", tokrat pa te možnosti ni bilo. Preprosto povedano, če bi Eles po drugih vodih dobavil Acroniju zadostno količino energije, bi bila brez elektrike spet vsa ostala Gorenjska.

Tako v Acroniju kar 17 ur niso delovale peči in valjavsko ogrodje, ki so ključni za celotno proizvodnjo. "Acroni potrebuje milijon kilovatnih ur energije na dan. V primeru izpada upoštevamo vsa navodila Elesa. Poleg tega imamo za varnost in preprečevanje dodatne škode nameščene UPS-naprave in dizelske agregate, a poudarjam, da imajo zgolj varnostni in ne obratovalni značaj," je razložil Blaž Jasnič, pomočnik glavnega direktorja za proizvodnjo.

Direktor Acronija Slavko Kanalec včeraj skupne škode zaradi izpada proizvodnje ter škode na napravah in materialu še ni mogel oceniti, velja pa pravilo, da samo izpad vroče valjarne pomeni 60 evrov škode na minuto. Ta del proizvodnje v Acroniju je včeraj stal več kot tisoč minut.

Nekaj težav je bilo tudi v železniškem prometu, a ker je do izpada elektrike prišlo ponoči, to ni vplivalo na potniški promet. "Ker je do motenj prišlo ponoči, potniški promet skorajda ni bil prizadet, saj v tem času na gorenjski progi vozi le en mednarodni vlak," je povedal Marko Tancar s Slovenskih železnic.