Hojs je pojasnil, da so škodo po suši prijavile vse občine, razen koroških. "Na podlagi prvih ocen Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je škodo ocenila na 128 milijonov evrov, smo naredili popis po vseh prijavljenih območjih," je dejal Hojs in poudaril, da so ocenjevalci škodo pripoznali v vsaki regiji. Po preliminarni oceni škode naj bi ta znašala nekaj nad 60 milijonov evrov, je še dejal.

Koliko je dejansko škode, bo znano v naslednji fazi. "Sedaj gremo do vsakega posameznega lastnika, potem bomo podatke predali na vlado, ki bo pristojnemu ministrstvu naložila pripravo programa," je opozoril Hojs.

Poudaril je, da sredstev za pomoč v proračunu ni, saj že samo s sanacijo plazov v Sloveniji zamujamo okoli sedem let, zaostanek je okoli 160 milijonov evrov. "Toliko škod v preteklosti še ni bilo izplačanih, ker že v preteklosti v proračunu ni bilo sredstev," je opozoril Hojs.

Pojasnil pa je, da bo že samo za vnos škode po posameznem lastniku v informacijski sistem ministrstvo stalo okoli 60.000 evrov.

Kmetijski minister Franc Bogovič je dejal, da je suša letos različno prizadela območja po Sloveniji in da bo treba to pri popisih upoštevati. "Pomoč bo najbolj poštena, da jo dobijo tisti, ki so najbolj prizadeti," je dejal.