Če želite poslušati radio ali pa pokramljati s prijateljem, mora vaše uho zvočne valove spremeniti v možganom razumljive električne signale, kar se dogaja v notranjem ušesu. Pri približno desetini ljudi so za veliko izgubo sluha krive poškodovane živčne celice oziroma nevroni. Britanski znanstveniki so si zamislili, da bi te poškodovane celice zamenjali z novimi, ki bi jih pridobili iz matičnih celic.

Pri skakačih so uporabili matične celice človeškega zarodka, ki se imajo možnost razviti v katerokoli vrsto celic v človeškem telesu. Uspelo jim jih je razviti v ustrezno vrsto živčnih celic oz. nevronov, nato pa so jih z injekcijo vstavili v notranja ušesa 18 gluhih skakačev. V desetih tednih se je njihov sluh popravil. Do konca raziskave so imeli skakači v povprečju za 45 odstotkov boljši sluh.

Kot je vodja raziskave Marcelo Rivolta povedal za znanstveno publikacijo Nature, bi enak napredek pri ljudeh pomenil, da bi tisti, ki prej niso mogli slišati prometa, zdaj lahko slišali običajne pogovore. Je pa treba poudariti, da bo minilo še veliko časa, preden bo na ta način mogoče zdraviti tudi ljudi. Kot je povedal Rivolta, to gluhosti ali naglušnosti ne bi popolnoma ozdravilo. "Šepeta denimo ne bi mogli slišati, vendar pa bi bili zagotovo sposobni sodelovati v pogovoru v zaprtem prostoru," je razložil.