"Že ko sem obiskal London med olimpijskimi igrami, je bilo poudarjeno, da gre le za prvi del dogajanja, da bo enakovredno tudi na paraolimpijskih igrah. Kultura spremljanja iger je bila enaka kot na olimpijskih igrah, tudi v Sloveniji je prišlo do premika na tem področju. Vedno me je navdušilo, kako veliko energije vlagate v svoja tekmovanja. Spoštovati moramo vašo moč volje, pa tudi rezultate, ki ste jih dosegli," je v nagovoru športnikom na Brdu dejal predsednik Türk.

Poudaril je tudi 40. obletnico prve slovenske medalje na teh tekmovanjih in dodal, da se tudi sam z veseljem udeleži tekmovanj, na katerih nastopajo športniki invalidi. "Želim si, da bi ves čas razvijali olimpijsko in paraolimpijsko misel. Skupaj lahko naredimo še več," je še dodal Türk.

V imenu paraolimpijske delegacije se je predsedniku za sprejem zahvalil dobitnik edine medalje Franček Gorazd Tiršek. Poudaril je, da je njegov dosežek delo celotne strokovne ekipe ter dela vseh, ki so bili v Londonu. Za spomin je predsedniku izročil sliko slovenske paraolimpijske reprezentance na igrah v Londonu.

Podpredsednik zveze za šport invalidov Slovenije - paraolimpijskega komiteja Jože Okoren pa je, ob spominih na 40 let od svoje medalje na paraolimpijskih igrah, izrazil predvsem željo po dobrem nadaljnjem delovanju športa invalidov ter željo, da bi ti športniki dobili primeren vadbeni center za priprave.

Slovenija je imela na nedavno končanih igrah v britanski prestolnici predstavnike v šestih panogah, Tanjo Cerkvenik, Jožeta Flereta, Tatjano Majcen Ljubič in Henrika Planka v atletiki, kolesarja Romana Pongraca, namiznoteniški igralki Andrejo Dolinar in Matejo Pintar, plavalca Darka Đurića, strelce Damjana Pavlina, Franca Pinterja in Frančka Gorazda Tirška ter odbojkarice Alenko Iršič, Anito Goltnik Urnaut, Bogomiro Jakin, Danico Gošnak, Jasmino Zbil, Leno Gabršček, Marinko Cencelj, Regino Roudi Terbuc, Sašo Kotnik, Štefko Tomič in Suzano Ocepek. Najuspešnejši je bil Tiršek s srebrno medaljo, tik pod stopničke sta se uvrstila Đurić in Plank.

Za športnike invalide je današnji dan precej naporen; pred sprejemom pri predsedniku Türku so bili že na ljubljanskem Magistratu pri županu Zoranu Jankoviću, nekatere najuspešnejše udeležence iger ter vodstvo slovenske ekipe pa ob 17. uri čaka še okrogla miza STA Maxikluba v prvem nadstropju Maximarketa v Ljubljani. Na njej bodo spregovorili o uspehih v Londonu, slovenskem invalidskem športu, težavah, s katerimi se soočajo športniki invalidi, ter načrtih za prihodnost.