Potem ko je bil v torek v napadu jezne množice na ameriško veleposlaništvo v libijskem Bengaziju ubit ameriški veleposlanik, pa je Mussomeli v izjavi po podpisu zatrdil, da ne čutijo v Sloveniji prav nobene nevarnosti. "Počutimo se zelo udobno in varno. Več kot to, počutimo se zelo dobrodošle. Zelo veseli smo, da smo v Sloveniji," je dejal in izrazil hvaležnost za to tako slovenski vladi kot vsem Slovencem. "Počutimo se zelo domače, le da je tu še bolje kot doma," je še dodal.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, je namen danes podpisanega sporazuma krepitev sodelovanja med državama pri preprečevanju in v boju proti hujšim kaznivim dejanjem. Pridobivanje podatkov, kot jih določa sporazum, je tako dovoljeno le za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje hujših kaznivih dejanj. Ta so opredeljena v prilogi k sporazumu, na splošno pa velja, da so to dejanja, ki se kaznujejo z odvzemom prostosti za najmanj leto dni.

Sporazum posebej ureja postopek izmenjave podatkov o prstnih odtisih in podatkov v profilih DNK kot specifično obliko policijskega sodelovanja. Kot določa, se osebni podatki pošljejo na zahtevo in šele potem, ko se ugotovi ujemanje med neznanim prstnim odtisom oz. DNK in takim podatkom v bazi podatkov.

Kot so še poudarili na MNZ, so bile zaradi občutljivosti področja varovanja osebnih podatkov v sporazum vgrajene dodatne določbe glede tega vprašanja. Kot so navedli, so standardi varovanja osebnih podatkov v sporazumu "enaki ali višji kot jih urejajo drugi tovrstni sporazumi, ki jih imajo ZDA sklenjene z drugimi državami članicami EU". Izpostavili so še, da sporazum zagotavlja možnost informacijskega pooblaščenca, da izvaja svoje pristojnosti skladno z zakonodajo Slovenije.

Morebitnih konkretnih posledic sporazuma v bližnji prihodnosti Mussomeli ne vidi. Trenutno namreč ni kakšnih večjih specifičnih primerov, na potek katerih bi vplivale določbe sporazuma, je dejal. Kot je pojasnil, ponuja sporazum predvsem "mehanizem za izmenjavo informacij o zločincih, teroristih in drugih, ki bi lahko predstavljali nevarnost kateri od naših držav". "To je nekaj, kar imaš, za vsak slučaj," je dodal.

Je pa veleposlanik izpostavil, da bo tudi po zaslugi tega sporazuma Slovenija lahko ostala v programu Visa Waiver, po katerem državljani Slovenije za potovanja v ZDA ne potrebujejo vizuma. Kot je pojasnil, ZDA namreč tovrstne sporazume sklepajo z vsemi državami, ki so del omenjenega programa. "Ker nimamo vizumov in ne izvajamo običajnih kontrol, potrebujemo nek mehanizem za tiste redke primere, ko gre za zločince ali druge, o katerih potrebujemo informacije."