Banke, ki bodo spoznane za krive, bodo morale plačati do pet odstotkov vrednosti t.i. prednostnih delnic, ki so jih izdale, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Upokojenci in mali varčevalci so na pobudo bank vezali svoje prihranke v prednostne delnice in podobne finančne produkte. Zagotovljeno jim je bilo, da gre za varno naložbo, ki jim bo prinesla do sedemodstotne obresti. Številni so sedaj svoj denar izgubili ali pa do njega nimajo dostopa.

Združenja za varovanje potrošnikov poudarjajo, da so banke namenoma zavajale ljudi, ki niso imeli zadostnega finančnega znanja, da bi mobilizirale njihov denar. Ocenjujejo, da je bilo prizadetih skupaj 700.000 ljudi, produkti, v katere so investirali, pa naj bi bili vredni okrog 30 milijard evrov.

Španske banke so se po poku nepremičninskega balona leta 2010 znašle v hudih težavah. Madrid si je za pomoč bankam zagotovil tudi do 100 milijard evrov denarja držav z evrom.

Banke zaradi neplačanih dolgov nad Dubaj na sodišču

Tri mednarodne banke - britanska Royal Bank of Scotland, nemška Commerzbank in južnoafriška Standard Bank - bodo zaradi neplačanih dolgov Dubaj tožile na sodišču. Banke so poudarile, da so emiratu predlagale številne možne rešitve, a ni bila nobena sprejeta, zato jim drugega kot sodni postopek ne preostane, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz Commerzbank so sporočili, da so banke s finančno skupino Dubai Financial Group iskale soglasno rešitev več kot dve leti. Pogajanja, v katera je vključenih še več bank, so se nanašala na prestrukturiranje okoli 10 milijard dolarjev vrednega dolga.

Dubai Financial Group je del holdinga Dubai, ki upravlja s premoženjem dubajskega vladarja, šejka Mohameda bin Rašida al Maktuma. Skupina v času pogajanj ni izpolnila svojih obveznosti in bankam poplačala dolga in dogovorjenih obresti.

"Kljub dobri volji" banke s skupino niso dosegle dogovora. "V teh okoliščinah Commerzbank, RBS in Standard Bank na žalost nimamo druge možnosti kot da se poslužimo pravnih sredstev," navaja izjava. Kljub temu bi banke še vedno raje dosegle sporazumno rešitev, zato ostajajo odprte za nadaljnja pogajanja.

Iz Dubai Group so medtem sporočili, da so številni upniki izrazili podporo predlaganim pogojem poplačila in da glede pogajanj ostajajo optimistični, poroča ameriška tiskovna agencija AP. "Verjamemo, da lahko dosežemo soglasen dogovor z našimi upniki. Več kot 35 bank še dela v tej smeri," navajajo.

Podrobnosti glede sodnega procesa sicer ostajajo zaupne, viri pa razkrivajo, da je bila tožba vložena na sodišču v Londonu.