Med mladimi, starimi do 24 let, stopnja brezposelnosti dosega kar 53,9 odstotka. Med osebami, starimi od 25 do 29 let, vlada 36,8-odstotna stopnja brezposelnosti. Sicer je brezposelnost višja tudi med ženskami kot med moškimi. Za prve je 27,3-odstotna, medtem ko pri moških dosega 20,8 odstotka.

Grčija že peto leto zapored tiči v recesiji. Prav te dni se v Atenah mudijo strokovnjaki t.i. trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki z grško vlado usklajujejo podrobnosti najnovejšega grškega varčevalnega paketa. 11,5 milijarde prihrankov v prihodnjih dveh letih je pogoj, da bo Grčija lahko pridobila novo tranšo mednarodnega posojila, brez katere ne bo mogla ostati nad vodo.

Danes je na obisk v Atene pripotoval tudi francoski finančni minister Pierre Moscovici. Ob prihodu je poudaril, da mora Grčija svoje dobre namene za spopad z dolžniško krizo podkrepiti z dejanji. "Izjemno pomembno je, da Grška vlada sedaj izvede reforme, h katerim se je zavezala," je Moscovici izpostavil v pogovoru za grški časnik Kathimerini.

Francoski finančni minister naj bi se v okviru svojega obiska sestal z grškim premierom Antonisom Samarasom, z grškim kolegom Joanisom Sturnarasom in ministrom za razvoj Kostisom Hadzidakisom. Ob prihodu v Atene sicer ni želel izključiti možnosti, da bi lahko ECB sprejela spremenjene pogoje za grške obveznice, ki jih ima v lasti, pri čemer pa je osrednja monetarna ustanova v območju evra samostojna in neodvisna.

"Ni na nas, da bi ji predpisovali, kaj mora storiti. A v celoti delim oceno (predsednika ECB) Maria Draghija, da je integriteta območja z evrom del mandata ECB in da je potrebno sprejeti kakršne koliki ukrepe za njegovo ohranitev," je dejal Moscovici. "To je obveza, ki jo je sprejelo celotno območje z evrom."

Grčija si sicer želi več "prostora za dihanje" oziroma več časa za izvedbo varčevalnih ukrepov in znižanje javnofinančnega primanjkljaja. Francija bo po prepričanju strokovnjakov njene pozive, o katerih bodo razpravljali na oktobrskem vrhu EU, podprla.