"Prejšnji teden, ko so izvajalci postavili glavne kanalizacijske vode in bi se moralo asfaltirati ceste, se je ustavilo. Kanalizacijo so zasuli, s finim peskom so pripravili tudi tampone za posamezne priključke. A ker so kanalizacijski jaški štrleli iz ceste osem centimetrov, kolikor bo debel asfalt, so morali vse spet zasuti, saj je bilo z avtomobili nemogoče voziti," je povedal Edo Glavič z Rakitne in dodal, da so zaradi tega morali ponovno zasuti več kot 1000 metrov cest.

Po njegovem mnenju preti nevarnost, da bo ob prvem dežju vse skupaj odplaknilo, kar bo povzročilo občini zelo velik strošek, saj bodo morali pred asfaltiranjem vnovič vzpostaviti stanje, kot je bilo postavljeno prejšnji teden.

Krajani Rakitne se zato sprašujejo, ali ne bo vse skupaj nemara dražje, kot bi bilo v primeru, da bi izvajalec, ki naj bi bil za občino menda predrag, izpeljal projekt do konca. Poleg tega, da se bodo do nadaljnjega po cestnih grbinah vozili kot z barko, se namreč bojijo, da bo - preden bodo na občini prek javnega razpisa izbrali novega izvajalca - zapadel sneg. Opozarjajo namreč, da bi bilo morebitno pluženje ob sedanjem stanju cest nemogoče.

Župan občine Brezovica Metod Ropret je povedal, da ni problem v predragem izvajalcu, ampak v tem, da se celoten projekt sofinancira iz evropskih skladov, kar pomeni, da investicija ne sme presegati 30 odstotkov predračunske cene. "Ker smo pri izvajanju del naleteli na kup težav in ker se je v vmesnem času tudi tehnologija rastlinskih čistilnih naprav spremenila, so se nekatere postavke v pogodbenih določilih toliko povečale, da smo teh 30 odstotkov povečanja vrednosti že dosegli," je razložil Ropret.

Občina je bila zato primorana asfaltiranje izločiti iz skupnega projekta in pripraviti nov javni razpis za izbor izvajalca. "V ponedeljek bomo odpirali ponudbe. Če bo potekalo vse gladko, pričakujem, da bomo najkasneje v začetku oktobra asfaltirali vse ceste na Rakitni," je optimističen župan, ki pa se hkrati zaveda, da se lahko kateri od neizbranih izvajalcev na razpis pritoži. Zaveda pa se tudi, da se bo zaradi vseh komplikacij celoten projekt podražil, saj bo asfaltiranje v celoti financirala občina.