Naj spomnimo, da so v zadnjih desetletjih propadli vsi načrti o šoli za sindikalne voditelje še globoko v socialističnih časih do šole za ravnatelje, konjskega centra, duhovnega središča in kulinarične hiše, zdaj pa je do nadaljnjega zaradi finančnih težav podjetja Hosting in splošne gospodarske krize zamrznjen tudi projekt oživitve dvorca v turistični center s hoteli, bazeni, kongresnimi dvoranami, igrišči, apartmaji, cesto in novim mostom prek Poljanske Sore. Podjetje Petra Vesenjaka je namreč že dalj časa v hudih finančnih škripcih, eno od njegovih hčerinskih družb je letos že doletel stečaj. Prav tako je nemogoče najti zasebnega investitorja, ki bi vložil denar v nekaj milijonov evrov vreden projekt. "Trenutno se moramo ukvarjati s sanacijo podjetja, glede Visokega pa puške še nismo vrgli v koruzo. Naš hotel Mitra na Ptuju ima dobre rezultate in to nam daje upanje, da bi nam s podobno zgodbo na Visokem lahko uspelo. Žal pa vsaj leto dni ne pričakujem nobenih premikov," je bil realen Peter Vesenjak.

V zgodbo o turističnem razcvetu v tako velikem obsegu pa domačini pravzaprav ne verjamejo več. "Naši lokalni načrti so zdaj čisto drugačni. Upamo, da bi do prihodnjega poletja lahko uredili še tako imenovano škofovo sobo, skupaj z najemnikom izboljšali gostinsko ponudbo, naša velika želja pa je organizacija porok," je povedal Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane. Okolje je za kaj takega zares idilično in prvo poroko bodo na Visokem imeli že 13. oktobra letos, prejšnji konec tedna pa je bila pod kozolcem v bližini dvorca tudi prva "ohcet". Prav tam je letošnje poletje potekalo že več prireditev in vse so bile odlično obiskane. Nad tem, da je posestvo končno urejeno, so navdušeni tudi domačini. "Zdaj lahko prijatelje iz drugih krajev Slovenije končno brez sramu pripeljem sem, pa še kakšno kavico lahko spijemo," je povedala domačinka iz Poljan.

Za gostinsko ponudbo, za zdaj še brez hrane, skrbi Boštjan Poljanšek, ki sicer vodi eno najstarejših gostiln v teh krajih Na Vidmu: "Obisk nas je prijetno presenetil, saj ocenjujem, da smo imeli več kot 15.000 gostov. Največ je seveda domačinov, sicer pa smo imeli tudi turiste iz ZDA, Nizozemske, Francije, celo iz Vietnama. Letos je v dolini precej ribičev in tudi ti so naši gostje, zadnje čase pridejo tudi turisti z avtobusi. Vsi si ogledajo razstavo, marsikdo izve kaj novega o Ivanu Tavčarju, zgodi se celo, da ljudje mislijo, da se je Tavčar tukaj rodil, in ko jim razložimo zgodovino dvorca in kaj o Tavčarju, se odpravijo še do njegove rojstne hiše v Poljanah." Načrti za prihodnje leto so v duhu majhnih korakov, razmišljajo o večjem številu kulturnih dogodkov, resneje se bodo lotili organizacije porok, morda se bo dalo urediti teniško igrišče, kar bi bilo v skladu s tradicijo Visokega, kjer je Tavčar pred več kot stotimi leti imel enega prvih igrišč na Slovenskem. Ob koncih tedna bi lahko ponudbo razširili z domačo kulinariko. "Prepričan sem, da ima že zdaj cela dolina lahko kaj od oživljanja dvorca, in potrudili se bomo, da tako tudi ostane," je zagotovil Poljanšek. Gostinski lokal in razstava bosta sicer odprta le še do konca meseca vsak dan, potem pa do prihodnje pomladi le še kak lep konec tedna.