Vendar je za odstop od pogodbe podjetja blejskega bogataša Bahtijarja Bajrovića vsaj delno kriva tudi splošna kriza, ki je preprečila razcvet turizma v kompleksu Vile Bled in igralnico v bližnji Pristavi.

Vila Bled ni niti hotel niti luksuzni objekt

Sportini je za časa prejšnje Janševe vlade uspelo s programom, ki ga je takrat pomagala pisati kasnejša ministrica v Pahorjevi vladi Darja Radič. Bahtijar Bajrović je z dolgoletnim najemom Vile Bled in Pristave imel velike načrte, a se je že lani dejansko poslovil od obeh objektov. Vila Bled s svojimi pičlimi nastanitvenimi zmogljivostmi ni niti hotel niti luksuzni objekt, Sportina pa je računala na razširitev. Največji kapital morebitnega najemnika je prav možnost širitve ponudbe z več luksuznimi posteljami in spremljajočo ponudbo. Pristava pa je bila za državo zanimiva kot kulturni center, tu bi lahko imela prostore Fundacija Jožeta Ciuhe. V zadnjem času so v kleti domači organizatorji priredili nekaj izjemno obiskanih razstav z različno vsebino - od Gasparija do Picassa. Toda objekt je v propadajočem stanju že leta in nikomur ni jasno, kaj bi se dalo iz nekdanjih konjušnic in pozneje prodajno-obrtnega centra sploh narediti. Kupca za objekt, ki je zanimiv zaradi lokacije in prostornine, bo res treba pritegniti s ceno. Tako Vila Bled kot Pristava sta dva od poskusnih zajčkov upravljanja državne lastnine. Vila Bled nima dejanske razvojne vizije, Pristavo pa bo sprva treba sploh vsebinsko opredeliti, ker je trenutno prazno skrpucalo idej, projektov in krute stvarnosti z dvignjenim parketom in zapuščenimi prostori.

Prazna Sončnica životari v senci

V Zaki je še en vzorčni primer, kako je država pustila propasti svojo lastnino. Lega Vile Sončnica je fantastična, turistična vsebina pa logična priložnost za slehernega vlagatelja. Vila je zapuščena že dolga leta, prazna je od selitve opazovalne postaje za jezero. Včasih so v njej dopustovali državni uradniki, potem pa je ostala mrtva tudi ob veslaškem svetovnem prvenstvu in drugih dogodkih, čeprav bi lahko bila v prihodnosti s svojo lego v Zaki na bregu jezera pravi turistični adut. Če seveda ne bo preveč zapletov z njeno prodajo in prenovo ter seveda njeno oživitvijo. Vila Sončnica je mrtev kapital že desetletja, namesto da bi sedanjemu ali novemu lastniku prinašala prihodek. Jasno je, da z leti vse bolj propada, in tudi ob našem obisku so se tuji turisti čudili, da je stavba na tako lepem kraju prazna. Zgradil jo je sloviti ljubljanski župan Ivan Hribar leta 1936, država je njena lastnica natančno 40 let. Lani je bila prenesena na državni javni nepremičninski sklad.

Program prodaje državnega premoženja Janševe vlade naj bi z najemninami in prodajo prinesel v prazno blagajno milijone. Žal pa bo vsak od teh postopkov soočen tudi z dejstvom, da vrednost blejskih biserov pada iz leta v leto. Vsaj dva objekta na jezerskem bregu dokazujeta, da je bila prodaja dveh državnih vil podlaga za njuno novo življenje. Vila Prešeren, ki jo ima prek svojega podjetja v lasti Bahtijar Bajrović, je priljubljena zaradi dobre gostinske ponudbe, Vila Rog pa je izredno lepo obnovljena. Njen lastnik Igor Lah je ustanovil tudi kulturno fundacijo z istim imenom.